Izvor: B92, 14.Jul.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta je ponižavanje, a šta tortura

Vašington -- U izveštaju vojne komisije SAD se navodi da u zatvoru Gvantanamo jeste bilo ponižavanja ali ne i torture.

Komisija je preporučila disciplinske mere protiv počinilaca tih dela i kaznene mere protiv generala Džefrija Milera, zbog toga što nije prijavio takav način ispitivanja zatvorenika u Gvantanamu. General Banc Kredok, komandant Južne komande SAD, odbacio je te preporuke i rekao da će dalji postupak prepustiti vojnim istražiocima.

Izveštaj je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predstavljen vojnom odboru Senata SAD, a sačinjen je posle iznošenja optužbi agenata FBI, koji su rekli da su bili svedoci ponižavajućih metoda ispitivanja osumnjičenih u Gvantanamu. Glavni istražilac, general Rendal Šmit, opisao je kako je teklo ispitivanje Saudijca Muhameda al Kahtanija, uhapšenog u decembru 2001. blizu avganistansko-pakistanske granice. Šmit je rekao da su islednici Al Kahtaniju, da bi ga naterali da progovori, govorili, između ostalog, da su mu majka i sestra kurve, prisiljavali ga da obuče grudnjak, da stavi tange na glavu, govorili mu da je homoseksualac i da to znaju i drugi zatvorenici. "Islednici su ga prisilili da igra s muškarcem, pretresali ga do gole kože, pretili da će pustiti pse na njega, terali ga da stoji nag pred ženama, stavljali mu uzicu i prinudili ga da imitira psa. Ipak, tu nije bilo torture", kaže Šmit.

On je dodao da je u izveštaju zaključeno da je tehnike ispitivanja primenjene nad al Kahtanijem odobrio Pentagon i da je zatvorenik bio podvrgnut ponižavajućem tretmanu zbog kumulativnog efekta kreativnog, upornog i dugog ispitivanja. "Na kraju, nismo našli znake torture. Tretman zatvorenika i njegovo ispitivanje bili su bezbedni, sigurni i humani", rekao je Šmit.

U Gvantanamu je zatvoreno oko 520 muškaraca. Mnogi od njih su uhapšeni u Avganistanu, a u zatvoru su duže od tri godine. SAD ih tretiraju kao neprijateljske borce i uskraćuju im prava koja imaju ratni zarobljenici prema Ženevskoj konvenciji. Od oko 520 zatvorenika, samo je protiv četiri podignuta optužnica.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.