Sredstva protiv bolova u fudbalu - kao bombone

Izvor: Deutsche Welle, 14.Jun.2020, 12:26

Sredstva protiv bolova u fudbalu - kao bombone

Stalni bolovi, trajni zdravstveni problemi i ćutanje o tome: sredstva protiv bolova su svakodnevica mnogih fudbalera. Zavisnost od tableta protiv bolova je još uvek velika tabu tema.

Neven Subotić se već dosta toga nagledao u tom posebnom svetu koji se zove profesionalni fudbal. Rođen je 1988. u Jugoslaviji i prošao je gotovo sve stanice koje jedan profesionalni fudbaler može proći. Važi za trezvenog i staloženog čoveka i zato njegove reči u medijima imaju težinu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle <<

"Šta sam sve doživeo u poslednjih 14 godina: brufeni se gutaju kao bombone." Sredstva protiv bolova su svakodnevica mnogih fudbalera Bundeslige i to nije novi fenomen.

Nakon jednogodišnjeg istraživanja i razgovora s preko 150 bivših i aktivnih igrača, sportskih lekara i trenera, novinari javnog servisa ARD i istraživačkog portala Correctiv su došli do zaključka da zloupotreba sredstava protiv bolova nije slučaj koji pogađa pojedince - već je to masovni fenomen.

Subotić, koji je u javnosti poznat i po svojoj humanitarnoj delatnosti, govori o profesionalnom fudbalu kao "sistemu prenošenja pritiska" koji na kraju završi na igračima. "Mnogi igrači uzimaju tablete čak i ako nemaju akutnih bolova", kaže bivši igrač Borusije iz Dortmunda.

Bez tablete ne ide

To potvrđuje i bivši profesionalac Dani Šahin. "Poslednjih tri, četiri godine zapravo ništa više nije išlo bez sredstva protiv bolova. Kada moraš da igraš, nije realno da na teren izađeš bez tableta", kaže on i pritom govori o prevenciji.

No tablete nisu samo problem vrhunskog fudbala nego i amaterske lige. U ispitivanju ARD i Correctiva 79 posto amaterskih fudbalerki i fudbalera je priznalo da koristi sredstva protiv bolova. Njih 56 posto redovno.

Predsednik Nemačkog fudbalskog saveza (DFB) Fric Keler je izrazio "šokiranost" ovim brojkama i najavio mere za "senzibilizovanje" kod ovog problema. "Amaterski sport je tu da bi ljude učinio zdravijima, a ne da ih uništi", kaže Keler.

Među žrtvama dugotrajne zlouprebe sredstava protiv bolova je i bivši profesionalni fudbaler i europski šampion Karlhajnc Ferster. Njegove izjave iz 2017. pokazuju da je ovaj problem sve samo ne novi fenomen. "Pre je i kod manjih ozleda bilo najnormalnije uzeti Voltaren kako bi se moglo igrati", rekao je Ferster za dnevnik Bild.

Bez tableta, kaže, njegova karijera bi se završila mnogo ranije. No i dan danas oseća posledice te zlouptrebe. Hrskavica u skočnom zglobu je u potpunosti uništena. Bol je, što se zaboravlja, zapravo signal tela da nešto nije u redu.

"Ja bih danas svakom sportisti preporučio da izleči svaku ozledu do kraja a ne da je potiskuje sredstvima protiv bolova", kaže bivši profesionalac.

Sredstva protiv bolova nisu doping

No neki u samom sistemu gledaju opušteno na ovu pojavu. Mnoge sportiste uprava i lečnici hvale ako se nakon ozlede prije vremena vrate na teren.

Lekar kluba TSG 1899 Hoffenheim Tomas Frelih gleda trezveno na uzimanje sredstva protiv bolova. „

Mi u vrhunskom sportu naravno kažemo da je doping samo ono što stoji na službenim listama. A na njima sredstava protiv bolova nema", kaže on.

Taj stav potvrđuje i Svetska antidoping agencija WADA: "Naši stručnjaci su jedinstveni u mišljenju da sredstva protiv bolova ne podižu učinak u sportu nego ga samo obnavljaju".

Ko greši?

Rezultati novinarskog istraživačkog tima su jasni i zabrinjavajući. No oni zaista više nikoga ne mogu iznenaditi. Predugo su strukture u fudbalu izbegavale da se suoče s ovim problemom da bi sad bili "šokirani". Stav DFB-a je pomalo začuđujući po ovom pitanju.

Niko Kovač je još pre tri godine rekao da su u zabludi oni koji misle da je profesionalni fudbal moguć bez sredstva protiv bolova. I bilo je isto tako jasno da će amaterski fudbaleri pre ili kasnije "pokupiti" trikove profesionalaca. Ostaje pitanje hoće li fudbalski svet nešto promijeniti - sada kada svi znaju za ovaj problem.

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.