Srbija želi u EU ali cela

Izvor: Politika, 23.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija želi u EU ali cela

Tadić: Ne sme da bude potcenjena spremnost Beograda na kompromis u traženju rešenja za status Kosova i Metohije

Prema izveštajima agencija
"Jedna Evropa, naša Evropa" naziv je deklaracije koja je usvojena juče u Beogradu na jubilarnom hiljaditom sastanku ambasadora pri Savetu Evrope. Skup, kome su prisustvovali ambasadori 47 zemalja SE, održan je u okviru predsedavanja Srbije Komitetom ministara Saveta Evrope, po čijem sloganu je deklaracija – čiji osnovni principi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << su demokratske vrednosti, ljudska prava i vladavina zakona – i naslovljena. Sastanak je otvorio Vuk Jeremić, ministar spoljnih poslova Srbije, u svojstvu predsedavajućeg Komiteta ministara, a učesnicima su se obratili i generalni sekretar Saveta Evrope Teri Dejvis, kao i predsednik Srbije Boris Tadić.

"Ne želimo da budemo deo evropskog problema već deo evropskog rešenja", prenosi Beta reči predsednika Tadića, koji je istakao da Srbija namerava da postane punopravan član EU, ne odričući se teritorijalnog integriteta.

Tadić je naglasio da Kosovo i Metohija nije samo problem za Srbiju nego i za druge regione i čitavu Evropu i dodao da očekuje evropski pristup i pažljivo donetu odluku o rešenju ovog problema. Tadić je ocenio da bi nezavisnost Kosmeta bila opasna za sve i poručio da spremnost Beograda na kompromis ne treba da bude potcenjena, jer se u tom procesu Srbija rukovodi vrednostima koje joj krče put ka evropskim integracijama.

"Verujem da ćemo kroz konstruktivan dijalog i dalje pregovore sa Prištinom doći do obostranog kompromisa. Uveren sam da je mogućno naći rešenje koje bi, s jedne strane Kosovu dalo široku autonomiju, a istovremeno očuvalo teritorijalni integritet i suverenitet Srbije", prenosi Beta Tadićeve reči.

Ukazujući na političke promene u zemljama zapadnog Balkana, gde "izbore više ne dobijaju ekstremističke i ultranacionalističke partije", srpski šef diplomatije Vuk Jeremić je kao prioritete Srbije istakao poštovanje vladavine prava, ljudskih prava i demokratije, unapređenje bezbednosti, izgradnju humanije Evrope i unapređenje perspektive za članstvo u Evropskoj uniji zemalja zapadnog Balkana.

I ambasadori Saveta Evrope istakli su u usvojenoj deklaraciji odlučnost da se izgradi humanije društvo, zasnovano na principima pravde, slobode, solidarnosti, tolerancije, jednakosti, poštovanja različitosti i pomirenja zaceljivanjem rana iz prošlosti, prenosi Tanjug. Na "rane iz prošlosti treba gledati u duhu sećanja", piše u deklaraciji.

Ambasadori pri Savetu Evrope izrazili su zabrinutost zbog nerešenih konflikata koji i dalje postoje u Evropi i istakli da Savet Evrope u novim generacijama treba da promoviše zajedničke vrednosti kroz obrazovanje i jačanje interkulturnog dijaloga kako bi se izbegle slične tragedije, prenosi Beta. Deklaracija propagira da je izgradnja humanijeg i integrisanijeg društva mogućna samo uz prevazilaženje predrasuda i sprečavanje širenja ekstremizma.

Generalni sekretar SE Teri Dejvis rekao je da priča o zaštiti ljudskih prava nije završen posao", već da je taj posao na prekretnici koja može dovesti do sveobuhvatne i istorijske promene u čitavoj Evropi, prenosi Beta. Po njegovim rečima, to je šansa za formiranje pravnog prostora koji će štititi evropske tekovine.

Evropska demokratija ne može biti uspostavljena bez punog i otvorenog suočavanja s prošlošću i zato bi sve zemlje u regionu trebalo da budu iskreno posvećene punoj i hitnoj saradnji sa Haškim tribunalom, rekao je Vuk Jeremić. Predsednik Boris Tadić je i ovom prilikom rekao da je Srbija u potpunosti posvećena punoj saradnji sa Haškim tribunalom i da svi optuženici za ratne zločine moraju biti pronađeni, uhapšeni i prebačeni u Hag.

On je podvukao saradnju sa Haškim tribunalom kao jednu od oblasti saradnje Srbije i Republike Srpske i takođe naglasio da je to zajednička obaveza na čijem ispunjenju treba da rade sve zemlje na prostoru bivše Jugoslavije.

Na sednici koja je nazvana jubilarnom i istorijskom i čijim održavanjem u Beogradu je, kako je konstatovano, ukazana čast Srbiji, ambasadorima su se obratili i komesar SE za ljudska prava Tomas Hamarberg i predsedavajući Izvestilačke grupe za demokratiju Stiven Horvat. Sednica je nastavljena i popodne diskusijom o regionalnoj saradnji i ciljevima Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi.

G. P.

[objavljeno: 23.06.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.