Srbija traži milost za Avrama

Izvor: Vesti-online.com, 16.Avg.2011, 13:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija traži milost za Avrama

Sud u Nevadi nije poštovao međunarodno pravo i nije obavestio Srbiju da se njenom građaninu sudi za ubistvo. Nika tako ostao i bez prevodioca i bez advokata.

Vlada Srbije zatražila je od suda u Nevadi da zaustavi pogubljenje Avrama Nike, trenutno jedinog srpskog državljanina na planeti koji već 16 godina čeka izvršenje smrtne kazne. U obrazloženju ovog zahteva Vlada Srbije je navela da su povređena proceduralna prava jer srpski konzulat nije bio obavešten o njegovom hapšenju >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << iako to nalaže međunarodno pravo.

U dopisu sudu u Rinou, glavnom gradu Nevade, navodi se da srpske vlasti nisu bile u mogućnosti da pruže Niki pravnu pomoć zato što Amerikanci nisu poštovali međunarodnu pravnu proceduru. U dopisu se još tvrdi da Nika, možda, ne bi ni bio osuđen na smrt da je imao odgovarajuću pravnu pomoć.

U Ministarstvu spoljnih poslova kažu da su uspeli da zaustave proces izvršenja smrtne kazne, a da je problem u tome što država nije znala za ovaj slučaj.

- Da li zbog neukosti Avrama Nike ili nečije nemarnosti, nebitno, ali tek januara ove godine nam se obratila jedna NVO iz Londona i od tada činimo sve što je u našoj moći da pomognemo. Od tada se ovim slučajem bavi i naš generalni konzul u SAD Desko Nikitović - kažu u Ministarstvu spoljnih poslova.

Da podsetimo, 41-godišnji Rom iz Vladimirovca kod Pančeva je 10. jula 1995. godine osuđen na smrtnu kaznu zbog ubistva Edvarda Smita na autoputu 80 koje se dogodilo 26. avgusta 1994. Od tada je u zatvoru Ilaj stejt u američkoj državi Nevada, u posebnom delu namenjenom ljudima koji čekaju izvršenje smrtne kazne koja se u ovoj državi SAD obavlja u "komori smrti", injekcijom tri smrtonosne hemikalije.

Avramu Niki je, kako bi izbegao najgoru sudbinu, na raspolaganju još jedino žalba federalnom sudu, zato što je u decembru 2008. godine Vrhovni sud Nevade, sa pet prema dva glasa, odbacio njegov zahtev za poništenje smrtne kazne.

Vlada Srbije u obrazloženju žalbe navodi da je Nika bio u posebno teškoj situaciji, ne samo zato što mu nije bila omogućena konzularna pomoć, već i zato što niti je znao engleski jezik niti je bio upoznat sa američkim pravnim sistemom, a Bečka konvencija iz 1963. godine, garantuje stranim državljanima da od predstavništva svoje vlade dobiju pravnu pomoć.

Avramov stariji brat Sveta nije krio suze zbog odluke zvaničnog Beograda da okonča agoniju koja traje već 16 godina.

Prema zvaničnoj verziji događaja, Avram Nika je hladnokrvno ubio čoveka koji je pokušao da mu pomogne, ali njegov brat Steva kaže da je istina potpuno drugačija.

- Na pola puta ka Čikagu pokvario mu se automobi, a čekajući da ga neko odšlepa, zaustavio se čovek koji je pokušao da ga opljačka preteći pištoljem. Avram ga je zaskočio i posle rvanja dohvatio je čekić koji je stajao pored automobila i udario ga po glavi. Kada je opalio, pištolj nije bio u Avramovoj ruci - objašnjava Sveta.

- Neki rođaci koji su jutros slušali vesti pogrešno su čuli da je Avram pogubljen. Odmah su počeli da zovu rođaci i prijatelji, a mi smo biti u potpunom šoku i već smo počeli da ga oplakujemo. Tek posle nekoliko sati, gledajući TV, shvatili smo da je u pitanju greška i da sada ima šanse da moj brat ne bude ubijen. Nemam reči da se zahvalim i našoj državi, ali i "Vestima" koje su prve pritekle u pomoć - priča uzbuđeno Sveta Nika.

Prema njegovim rečima, od brata je poslednje pismo dobio pre dva meseca, a telefonom se nije čuo duže od godinu dana.

- Sigurno nema novca da nas zove, a nalazi se u zatvoru u kome se stražari na jako loš način ponašaju prema svim osuđenicima. Neka naša pisma koja smo mu slali, nikada nije primio, a u ovom koje nam je poslednje stiglo, veći deo je posvetio čestitkama za rođendane i slave rođacima i prijateljima. Tek na kraju nas je obavestio da ga je obišao konzul Srbije i obećao da će učiniti sve što može. Daj bože da mu uspe - kaže brat čoveka koji čeka pogubljenje u Americi.

Avram Nika je u Ameriku otišao trbuhom za kruhom maja 1989, posle vojske. Živeo je u Kaliforniji gde se i oženio, dobio sina Džastina koji sada puni 19 godina, a ubrzo se i razveo i odlučio da se definitivno vrati u Srbiju.

- Kada se dogodilo to što se dogodilo, nismo smeli da kažemo njegovim roditeljima jer su ga mnogo voleli, a bolovali su od srčanih smetnji. Umrli su 2000, a da nikada nisu saznali pravu istinu o svom sinu. Mislim da ni Avram nije video svog sina od kada je u zatvoru, znači 16 godina - veli Steva Nika.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Srbija traži milost za Avrama

Izvor: TvojPortal.com, 16.Avg.2011

Izvor: Vestionline. Sud u Nevadi nije poštovao međunarodno pravo i nije obavestio Srbiju da se njenom građaninu sudi za ubistvo. Nika tako ostao i bez prevodioca i bez advokata.. . . Vlada Srbije zatražila je od suda u Nevadi da zaustavi pogubljenje Avrama Nike, trenutno jedinog srpskog državljanina...

Nastavak na TvojPortal.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.