Srbija traži milost za Avrama

Izvor: TvojPortal.com, 16.Avg.2011, 15:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija traži milost za Avrama

Izvor: Vestionline
Sud u Nevadi nije poštovao međunarodno pravo i nije obavestio Srbiju da se njenom građaninu sudi za ubistvo. Nika tako ostao i bez prevodioca i bez advokata.


Vlada Srbije zatražila je od suda u Nevadi da zaustavi pogubljenje Avrama Nike, trenutno jedinog srpskog državljanina na planeti koji već 16 godina čeka izvršenje smrtne kazne. U obrazloženju ovog zahteva Vlada Srbije je navela da su povređena proceduralna prava jer srpski konzulat nije >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << bio obavešten o njegovom hapšenju iako to nalaže međunarodno pravo.

U dopisu sudu u Rinou, glavnom gradu Nevade, navodi se da srpske vlasti nisu bile u mogućnosti da pruže Niki pravnu pomoć zato što Amerikanci nisu poštovali međunarodnu pravnu proceduru. U dopisu se još tvrdi da Nika, možda, ne bi ni bio osuđen na smrt da je imao odgovarajuću pravnu pomoć.
Da podsetimo, 41-godišnji Rom iz Vladimirovca kod Pančeva je 10. jula 1995. godine osuđen na smrtnu kaznu zbog ubistva Edvarda Smita na autoputu 80 koje se dogodilo 26. avgusta 1994. Od tada je u zatvoru Ilaj stejt u američkoj državi Nevada, u posebnom delu namenjenom ljudima koji čekaju izvršenje smrtne kazne koja se u ovoj državi SAD obavlja u "komori smrti", injekcijom tri smrtonosne hemikalije.

Avramu Niki je, kako bi izbegao najgoru sudbinu, na raspolaganju još jedino žalba federalnom sudu, zato što je u decembru 2008. godine Vrhovni sud Nevade, sa pet prema dva glasa, odbacio njegov zahtev za poništenje smrtne kazne.
Opširnije na linku

smrtna kaznaavram nikonevada

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.