Sporni pritvor Kapetana Dragana i dalje pred Komitetom UN

Izvor: B92, 18.Dec.2019, 00:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sporni pritvor Kapetana Dragana i dalje pred Komitetom UN

Predstavka za povredu ljudskih prava Kapetana Dragana više od tri godine je jer Komitetom UN.

Dragan Vasiljković poznatiji kao Kapetan Dragan podneo je Komitetu UN za ljudska prava predstavku protiv Australije i Hrvatske zbog njegovih povreda ljudskih prava 26. jula 2016. godine zbog nelegalnosti pritvora i ekstradicije, a obe države još nisu odgovorile na predstavku, iako su to bile dužne da učine u roku od šešt meseci.

O ovoj činjenici posle više od tri godine, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Vasiljkovićevog punomoćnika Gorana Cvetića obavestio je ministar spoljnljnih poslova Srbije Ivica Dačić na sastanku u ministarstvu, saopštila je Cvetićeva kancelarija.

Po pravilima procedure Komiteta UN za ljudska prava države protiv kojih je podneta predstavka imaju rok od šest meseci da odgovore na predstavku, a zatim odbrana ima pravo na dva meseca za svoj odgovor.

Vasiljkovićev punomoćnik pozvao je UN Komitet za ljudska prava da u najskorije vreme donese usvajajuću odluku u predmetu Vasiljkovića, tako da njegovo višegodišnje maltretiranje po australijskim I hrvatskim zatvorima bude prekinuto.

Vasiljković u hrvatskoj izdržava kaznu od 13 i po godina zatvora zbog navodnih ratnih zločina, a kazna mu ističe u martu 2020. godine.

Prethodno je godinama bio u ekstradicionim pritvoru u Australiji, a onda je izručen Hrvatskoj radi suđenja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.