Sporna prodaja Onazisovog ostrva

Izvor: Politika, 30.Maj.2013, 13:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sporna prodaja Onazisovog ostrva

Ministar finansija traži proveru da li je prilikom prodaje Skorpiosa u potpunosti poštovana „poslednja volja” milijardera

Od našeg dopisnika

Atina – Prodaja privatnog ostrva Skorpios u Jonskom moru za sto miliona evra ruskom biznismenu Dmitriju Ribolovljevu jeste „pod znakom pitanja”. Ministar finansija Janis Sturnaras je zvanično zatražio da se još jednom ispitaju svi elementi kupoprodajnog ugovora i ustanovi da li je u potpunosti ispoštovana >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << „poslednja volja” grčkog milijardera i brodovlasnika Aristotela Onazisa.

Preciznije, trebalo bi da se ustanovi da prodajom nije naneta šteta i državnim interesima Grčke, na šta je ministar finansija nekoliko puta upozoren u parlamentarnoj raspravi. Odluka je doneta jer su se poslednjih dana u javnosti pojavile informacije da ruski biznismen, koji je ostrvo kupio za svoju ćerku Ekaterinu, namerava da na Skorpiosu, na kome su sahranjeni svi članovi porodice Onazis, zida hotelski kompleks i da su radovi već u punom jeku.

Navodno, reč je o luksuznim vilama i kompletnoj infrastrukturi koja će onima sa dubokim džepom moći da pruži odmor iz snova. Ostrvo ima i istoriju, jer su upravo tu paparaci bivšu prvu damu SAD Džeki Onazis – slikali golu!

Grčka javnost, koja je nedavno vrlo bolno primila vesta da je jedina živa naslednica, 28-godišnja Atina Onazis, unuka slavnog Onazisa koja je odrasla u inostranstvu i samo dva puta posetila Skorpios, odlučila da proda dedovinu, insistira da se još jednom preispitaju svi detalji Onazisovog zaveštanja.

Kako pišu ovdašnji mediji, ostrvo na kome su se 1968. venčali Aristotel i Žaklina Kenedi, gde su sahranjeni sin Aleksandar, koji je kao 25-godišnjak poginuo u avionu kojim je sam upravljao, ćerka Kristina, Atinina majka i sam Onazis, prema poslednjoj volji legendarnog Arija, pripada – zakonskim naslednicima. Ukoliko oni ne budu u mogućnosti da održavaju Skorpios i njemu pripadajuće ostrvce Cokari u Jonskom moru, ona treba da budu predata grčkoj državi na korišćenje kao mesto odmora predsednika Grčke ili da budu korišćena kao dečji olimpijski logor.

Kupujući ostrvo početkom aprila od Atine Onazis, koja navodno nije bila u stanju da plaća troškove održavanja iako je nasledila milione od svojih predaka, ruski milijarder Ribololjev je izjavio da je to poklon za njegovu ćerku, da će to biti mesto za tihi porodični odmor i okupljanje prijatelja. Bogato rastinje na ostrvu i peščane plaže koje je svojevremeno posećivao svetski džet-set decenijama posle njegove smrti ostale su privlačne za mnoga slavna imena. Svojevremeno su o kupovini Skorpiosa pregovarali Madona i Bil Gejts, ali je ruski milijarder i vlasnik fudbalskog kluba „Monako” izgleda imao najbolju ponudu.

Prema informacijama časopisa „Forbs”, kupac ostrva nije sam Ribolovljev već jedna iz kompanija koje zastupaju interese njegove ćerke Ekaterine, na koju će glasiti konačni ugovor. Drugo, manje ostrvce Sparti je namenjeno sinu ruskog biznismena.

Kako će se za kupce Skorpiosa završiti cela priča, pokazaće istraga koja je pokrenuta i u kojoj ministar finansija Sturnaras ima važnu ulogu. On je poslanicima, ali i celoj naciji, obećao da će do detalja biti ispitano „zaveštanje Onazisa” i ustanovljeno da li su zaista postojale nekakve posebne instrukcije za prodaju ostrva Skorpios.

Jasmina Pavlović-Stamenić

objavljeno: 30.05.2013.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Sporna prodaja Onazisovog ostrva

Izvor: B92, 30.Maj.2013

Atina -- Prodaja privatnog ostrva Skorpios u Jonskom moru za sto miliona evra ruskom biznismenu Dmitriju Ribolovljevu pod znakom je pitanja...Grčki ministar finansija Janis Sturnaras je zatražio da se ponovo ispitaju svi elementi kupoprodajnog ugovora i ustanovi da li je u potpunosti ispoštovana "poslednja...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.