Spomenik Hajle Selasiju u sedištu Afričke unije

Izvor: RTS, 10.Feb.2019, 14:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spomenik Hajle Selasiju u sedištu Afričke unije

U sedištu Afričke unije u Adis Abebi otkriven je spomenik etiopijskom caru Hajile Selasiju. To je drugi spomenik otkriven jednom afričkom lideru, nakon spomenika lideru Gane Kvame Nkrumahu.
Ceremoniji otkrivanja prisustvovalo je nekoliko afričkih lidera koji prisustvuju samitu Afričke unije, kao i rođaci pokojnog etiopijskog cara, prenosi AP.

Građani Etiopije pozdravili su podizanje spomenika, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prvog u toj zemlji od kada je Hajla Selasija 1975. godine ubila vojna hunta prilikom rušenja carske dinastije koja je postojala u Etiopiji 3.000 godina.
Hajile Selasije je predvodio otpor Etiopljana fašističkoj Italiji 30-tih godina prošlog veka i bio jedan od glavnih afričkih lidera koji su osnovali Organizaciju afričke unije, današnju Afričku uniju. 
Inače, i Hajile Selasije i Kvame Nkrumah su, zajedno s nekadašnjim jugoslovenskim predsednikom Josipom Brozom Titom i liderima Egipta, Indije i Indonezije, bili važne ličnosti Pokreta nesvrstanih.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

El Sisi novi predsedavajući Afričke unije

Izvor: RTS, 10.Feb.2019

Predsednik Egipta Abdel Fatah el Sisi izabran je za novog predsedavajućeg Afričke unije (AU) na samitu te organizacije u Adis Abebi. . U obraćanju učesnicima samita glavnom gradu Etiopije, Abdel Fatah el Sisi je istakao...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.