Izvor: RuskaRec.ru, 12.Jul.2017, 10:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spiegel: Fleksibilnost rublje i disciplina Kremlja sačuvali rusku ekonomiju

Zahvaljujući pre svega fleksibilnom kursu rublje Ruska Federacija je uspela da izbegne ekonomski kolaps, izjavio je u intervjuu za nemački časopis Der Spiegel irski ekonomista i ekspert za Rusiju Kris Vifer.
Kako će ogromno nalazište nafte na Arktiku pomoći Rusiji?
„Ruska Centralna banka, koja se našla u teškoj situaciji zbog pada cena nafte, nije veštački podržavala nacionalnu valutu za razliku od drugih zemalja proizvođača nafte, koje su danas zato suočene sa >> Pročitaj celu vest na sajtu RuskaRec.ru << znatno težim problemima”, objasnio je Vifer.
Ruskoj ekonomiji je, po mišljenju eksperta, pomoglo i „smanjenje uvoza skupih proizvoda iz inostranstva, što je takođe doprinelo razvoju domaćih kompanija”. „Ekonomija Ruske Federacije danas je veoma konkurentna. Plate su manje, a porezi su niski. Zato je za mnoge proizvođače sada bolje da rade u Rusiji nego u Kini. Državni budžet je ostao stabilan zahvaljujući tome što, iako je cena nafte u dolarima pala, svaki dolar donosi više rubalja”, rekao je Kris Vifer.  
Irski ekonomista takođe ističe da su ruske finansije „u vrlo dobrom stanju”. „Državni dug je i dalje manji nego kod većine zapadnih zemalja”, zaključuje Vifer. „A rezerve Centralne banke su za to vreme ponovo porasle sa 350 na 400 milijardi dolara. Osim toga, zaustavljen je privremeni odliv kapitala.”
Prema rečima eksperta, u tome je svoju ulogu odigrao i šef Kremlja Vladimir Putin koji „poslednjih 15 godina podržava oprezan stav Ministarstva finansija prema spoljnom dugu”. „Predsednik smatra da veliki spoljni dug ugrožava nacionalnu bezbednost. Za vreme krize Kremlj je disciplinovano tretirao i pitanje državnih troškova, iako je parlament tražio više novca za stimulisanje ekonomskog rasta”, zaključuje Kris Vifer, prenosi RT. 

Nastavak na RuskaRec.ru...






Povezane vesti

Ruska ekonomija veoma konkurentna

Izvor: Capital.ba, 12.Jul.2017

BERLIN, Državni dug Rusije manji je nego kod većine zapadnih zemalja, rezerve su uvećane, odliv kapitala zaustavljen, pa je ekonomija Ruske Federacije sada veoma konkurentna, ocjenjuje irski ekonomista i stručnjak za Rusiju Kris Vifer. Oporavak ruske privrede rezultat je, prije svega, fleksibilnog...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RuskaRec.ru. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RuskaRec.ru. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.