Spektar mogućnosti ruskih proizvođača oružja

Izvor: Vostok.rs, 06.Mar.2012, 18:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spektar mogućnosti ruskih proizvođača oružja

06.03.2012. -

Više od 70 uzoraka produkcije vojne namene predtavila su odbrambena preduzeća Rusije na međunarodnoj izložbi naoružanja Odbrana i bezbednost – 2012. koja se održava u Bangkoku. U njenom radu učestvuje više od 250 kompanija iz 30 država.

Izložba će trajati do 8. marta. U njoj, osim Rusije, učestvuju kompanije iz Belorusije, Nemačke, Izrela, Indije, Kine, Koreje, Singapura, SAD, Ukrajine, Francuske i Češke. Tematika je naoružanje i vojna tehnika >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << kopnenih trupa, municije, optičko-elektronska oprema, tehnička sredstva, namenjena za izvođenje specijalnih operacija.

Do nedavno Rusiji nije polazilo za rukom da izađe na tržište naoržanja Tajlanda, govori glavni urednik lista Nacionalna odbrana, šef Društvenog saveta u okviru ruskog Ministarstva odbrane Igor Korotčenko.

U tom pogledu probojnim može da se nazove prošlogodišnji sporazum za isporuku tri helikoptera Mi-17V-5 tajlandskom ratnom vazduhoplovstvu. Suma datog ugovora iznosi oko 27 i po miliona dolara, uključujući troškove za tehničko servisiranje i pripremu pilota. U celini računamo da posle njih mogu da budu potpisani i drugi sporazumi, vezani kako za isporuku ruske helikopterske tehnike, tako i sa određenim vidovima oklopnog tenkovskog i artiljerijskog naoružanja.

Posebnu pažnju privlači produkcija Iževske fabrike. To su čuveni automati Kalašnjikov nove „stote" serije u kojima mogu da se koriste patrone različitog kalibra. To je automat Nikonov, iz kojeg dobar srelac pogađa jednu tačku kratkim rafalom od dva pucnja. To su snajperske puške i pištolj Bizon. Osim toga, proizvođači naoružanja su predstavili širok spektar modifikacije karabina Sajga za ljubietelje lova. Takođe na štandu fabrike postioci mogu da vide visokoprecizne artiljerijske granate Krasnopolj i Kitolov-2M, sa laserksim sistemom navođenja. One su namenjene za pogađanje oklopnih ciljeva i inženjerskih objekata prvim pucnjem na rastojanju do 12 kilometara.

Između ostalog, svaka izložba nije ništa drugo do marketinška akcija, zato što teško da treba očekivati da će upravo na njoj biti potpisani ugovori, nastavlja Igor Korotčenko.

Pošto iza svakog ugovora stoji dug, umarajući, naporan rad na usaglašavanju parametara cena koje odogovaraju kako isporučiocu, tako i kupcu, smatra ekspert.

Važno je da svaku izložbu ovakve vrste posećuju delegacije koje pro pravilu predvode prva lica vojnih resora. U Bankgoku se očekuje učešće predstavnika 48 država. Zadatak ruske ekspozicije je da im pokaže široki spektar razrada i po mogućnosti da sklopi niz preliminarnih ugovora za isporuku naoružanja.

Izvor: Golos Rossii, © Kollaž: «Golos Rossii»

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.