Izvor: Blic, 08.Nov.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Španski sud blokirao istragu o Frankovim zločinima

Španski pravosudni organi blokirali su iskopavanje masovnih grobnica koje je naredio sudija Baltasar Garson dok se ne izjasne o pravnoj utemeljenosti njegove istrage o "zločinima protiv čovečnosti" za vreme frankizma, saopštio je jedan sudski izvor. Kolegijum sudija glasao je sa 10 glasova prema pet protiv zahteva tužilaštva da se otvore grobnice, saopštio je taj izvor.



Sudija Garson je izazvao veliku političku i pravnu kontroverzu kada je 16. oktobra >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pokrenuo krivičnu istragu u Španiji o više desetina hiljada ljudi koji su nestali za vreme Španskog građanskog rata (1936-39) i kasnije diktature Franciska Franka (1939-75) i koji su "zaboravljeni" u masovnim grobnicama.

Zasnivajući pravno svoju istragu na "zločinima protiv čovečnosti" koji su počinjeni tokom frankizma on se u stvari suproststavio zakonu o amnestiji političkih zločina koji je izglasan 1977. godine u ime nacionalnog pomirenja, dve godine posle smrti Franka, navodi agencija AFP.

Tužilaštvo se žalilo na tu odluku smatrajući da zločini protiv čovečnosti još nisu bili određeni u međunarodnom pravu u vreme kada se to događalo.

Garson je dobio podršku Komiteta za ljudska prava UN koji je od Španije tražio da ukine zakon o amnestiji iz 1977. godine smatrajući da je on suprotan međunarodnim sporazumima koje je Madrid ratifikovao.

Kolegijum sudija juče je naredio sudiji Garsonu da "zamrzne sve aktivnosti u smislu ekshumacije leševa" dok se ne odluči o žalbi tužilaštva.

Kada je otvorio istragu koja se odnosi na preko 114.000 nestalih, Garson je naredio otvaranje 19 masovnih grobnica koje se nalaze u čitavoj zemlji, uključujući i onu u Granadi, na jugu, gde je zakopan pesnik Federiko Garsia Lorka, koga su frankisti ubili 1936. godine.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Blokirana istraga o zločinima

Izvor: B92, 08.Nov.2008

Francisko Franko i Benito Musolini (FoNet)..Madrid -- Španski pravosudni organi blokirali su iskopavanje masovnih grobnica iz doba frankizma koje je naredio sudija Baltasar Garson... Kolegijum sudija glasao je sa 10 glasova prema pet protiv zahteva tužilaštva da se otvore grobnice, saopštio jedan...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.