Soroš o Orbanovoj kampanji protiv njega: Zaprepašćen sam

Izvor: N1 televizija, 11.Jul.2017, 21:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Soroš o Orbanovoj kampanji protiv njega: Zaprepašćen sam

Američki milijarder mađarsko-jevrejskog porekla Džordž Soroš rekao je danas da je "uznemiren" kampanjom "antisemitskih" postera koju finansira mađarska vlada kako bi smanjila njegov uticaj u zemlji u kojoj je rođen.

"Zaprepašćen sam načinom na koji aktuelni mađarski režim koristi antisemitske slike kao deo planske kampanje dezinformisanja", naveo je Soroš u izjavi.

Na mađarskim ulicama postavljeno je nekoliko hiljada postera, sa Sorošem koji se smeje, uz >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << komentar "Ne dozvolimo da se Soroš smeje poslednji".

Ta rečenica odnosi se na više puta ponovljene optužbe mađarskih vlasti da se Soroš, čije fondacije finansiraju brojne nevladine organizacije u centraloj Evropi i na Balkanu, meša u unutrašnju politiku Mađarske i da se zalaže za prijem izbeglica u toj zemlji.

Mađarski mediji javili su da su na nekim posterima ispisani antisemitski grafiti.

Vodeća jevrejska organizacija u Mađarskoj Mažihis optužila je vladu Viktora Orbana za raspirivanje "antisemitskih sentimenata" i pozvala je da obustavi kampanju, dok su aktivisti i građani uklonili neke od postavljenih postera.

Orbanova vlada odbila je da prekine kampanju, navodeći da joj je dužnost da brani otadžbinu.

Orban: Soroš međunarodni špekulant

Orban je ranije optužio Soroša, kojeg je opisao kao "milijarderskog špekulanta", da želi da upotrebi svoju moć i grupe koje podržava da "naseli milione migranata" u Mađarsku i EU.

Izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova povuklo je preksinoć, na zahtev premijera Benjamina Netanjahua, saopštenje izraelskog ambasadora u Mađarskoj u kojem se premijer te zemlje Viktor Orban i njegova partija Fides pozivaju da prekinu kampanju s posterima protiv Soroša jer podstiče antisemitizam.

Portparol Ministarstva Imanuel Nahšon objavio je objašnjenje u kojem nema kritika na račun Orbana, ali se oštro kritikuje sam Soroš, uz slične tvrdnje koje koristi vlada u Budimpešti, preneli su izraelski mediji.

"Izrael osuđuje svaki izraz antisemitizma u svakoj zemlji i stoji uz jevrejske zajednice svuda u suprotstavljanju mržnji. To je bila jedina svrha tog saopštenja koje je dao izraelski ambasador u Mađarskoj", navodi se u dokumentu.

Dodaje se da "saopštenje ni na koji način nije imalo za cilj da delegitimizuje kritiku Džordža Soroša koji stalno podriva izraelsku demokratski izabranu vladu finansiranjem organizacija koje kleveću jevrejsku državu i teže da joj poreknu pravo da se brani".

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.