Somalijski parlament izglasao uvođenje šerijatskog zakona

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Apr.2009, 13:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Somalijski parlament izglasao uvođenje šerijatskog zakona

MOGADIŠ - Somalijski poslanici jednoglasno su danas izglasali primenu šerijatskog zakona širom zemlje, što je korak čiji cilj je slabljenje radikalnih islamističkih pobunjenika koji se već dve godine bore protiv vlade.

Na taj korak parlamenta čekalo se od 10. marta, kada je oformljena nova vlada predsednika Šeiha Šarifa Ahmeda.

Stručnjaci smatraju da će taj Ahmedov potez takođe "zadovoljiti i potencijalne bogate donatore iz zalivskih zemalja". >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Ahmed pokušava da uspostavi stabilnost u zemlji i nada se da će stupiti u direktne pregovore sa rivalima, uključujući i tvrdokorne pobunjenike Al Šababa.

Donatorska konferencija o Somaliji, koja sledeće nedelje treba da bude održana u Briselu, takođe će se baviti pretnjom koju predstavljaju somalijski pirati.

Zapadne obaveštajne službe smatraju da neuspeh državne uprave u Somaliji može da dovede do toga da ta zemlja postane baza ekstremista povezanih sa Al Kaidom.

Ahmed je izabran u januaru, kao deo procesa pomirenja u kome su posredovale UN. To je 15. somalijski pokušaj od 1991. da uspostavi centralnu državnu upravu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.