Preminuo pukovnik Zlatan Crnalić

Izvor: Vostok.rs, 05.Maj.2024, 22:34

Preminuo pukovnik Zlatan Crnalić

 
Komemoracija će biti održana u Narodnom pozorištu Republike Srpske u ponedjeljak, 6. maja, u 10.00 časova, a sahrana u 12.00 časova na groblju Pobrđe u Banjaluci.
Iza Crnalića je ostala supruga, kćerka i dvije unuke.
Crnalić je rođen u Prijedoru, a školovao se na Vazduhopolovnoj gimnaziji u Mostaru u 18. klasi.
Odmah po završetku, 1982. godine, upisao je 35. klasu Vazduhoplovne vojne akademije u Zadru, koju je četiri godine kasnije završio u zvanju pilot aviona i činu potporučnik.
Početkom raspada Jugoslavije profesionalni put pilota je nastavio uz svoju jedinicu i u avgustu 1992. godine se prebazirao na aerodrom "Mahovljani" kod Banjaluke.
Za doprinos naporima i borbi u Vojsci Republike Srpske odlikovan je Karađorđevom zvijezdom drugog reda od Predsjednika Republike Srpske.
On je 28. februara 1994. godine, tokom izvođenja jednog od letova u direktnom okršaju sa američkim "F-16" iz snaga NATO-a i pored velikih oštećenja uspio bezbjedno da vrati svoj avion na aerodrom polijetanja.
 
Izvor: ATV
 

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.