Sojuz MS-14 sa robotom Fjodorom nije uspeo da se priključi na MKS

Izvor: Vostok.rs, 24.Avg.2019, 09:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sojuz MS-14 sa robotom Fjodorom nije uspeo da se priključi na MKS

Kosmička letelica Sojuz MS-14 sa robotom Fjodorom nije mogla da pristane na Međunarodnu kosmičku stanicu (MKS) u predviđeno vreme, preneo je dopisnik RIA Novosti iz Centra za kontrolu misije. Brod se približio stanici na manje od 100 metara, lebdeo, te je zatim počeo da se povlači dalje od stanice. Prema izvoru RIA Novosti u kosmičkoj i raketnoj industriji, uzrok bi mogao biti kvar na sistemu "Kurs" za pristajanje broda. "Moguće je da je došlo do kvara poluatomatskog sistema Kurs-NA, te da je prebačeno na automatski, ali da je bilo problema, nakon čega je MKS dao naredbu da se brod povuče od stanice", rekao je sagovornik agencije. Sada je Sojuz je na sigurnoj udaljenosti od MKS-a. Stručnjaci sada procenjuju da li je moguće izvesti novi pokušaj pristajanja.
Članovi državne komisije za let Sojuza MS-14, započeli su sastanak u pregovaračkoj sobi, prenose RIA Novosti. Među njima su generalni direktor Raketno-kosmičke korporacije Energija Nikolaj Sevastjanov, šef Centra za obuku kosmonauta Pavel Vlasov, direktor MCC-a Maksim Matjušin i šef glavnog naučnog instituta Roskosmosa TsNIImash Sergej Koblov.

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Sojuz sa robotom nije uspeo da pristane na Međunarodnu svemirsku stanicu

Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Avg.2019

Svemirska kapsula Sojuz s prvim ruskim humanoidnim robotom Fedorom nije uspela danas da pristane na Međunarodnu svemirsku stanicu u predviđeno vreme, javile su ruske novinske agencije...Priključenje sa Međunarodnom svemirskom stanicom bilo je predviđeno u 7.30 po centralnoevropskom vremenu i letelica...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.