Izvor: Vostok.rs, 17.Feb.2020, 15:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šojgu: Učinićemo sve da održimo tempo razvoja vojne saradnje Rusije i Srbije

Rusija će učiniti sve da održi tempo saradnje sa Srbijom u vojnoj sferi koja je dostigla suštinski novi nivo, rekao je ministar odbrane Sergej Šojgu na sastanku sa srpskim kolegom Aleksandrom Vulinom. "Interakcija između ministarstava odbrane Rusije i Srbije dostigla je suštinski novi nivo. Sa naše strane učinićemo sve da održimo tempo razvoja odnosa u vojnoj sferi", rekao je Šojgu, zahvalivši se srpskom kolegi na njegovom doprinosu razvoja vojne saradnje dveju zemalja.
Šojgu stigao u posetu Beograduhttps://t.co/dq6As5ELDK
— VOSTOK vesti (@vostokvesti) February 17, 2020  
"Nemoguće je ne primetiti ozbiljan rad rukovodstva Republike i Vas lično poslednjih godina na poboljšanju sistema bezbednosti i povećanja odbrambenih sposobnosti zemlje", dodao je Šojgu. "Jaka vojska je garant suvereniteta države. Građani Srbije s pravom mogu biti ponosni na svoje oružane snage", rekao je Šojgu. Šojgu je čestitao Vulinu Dan državnosti Republike Srbije i te naglasio zadovoljstvo stepenom razvijenosti saradnje u oblasti odbrane. foto: © Ministarstvo odbrane Srbije Kao najbolji pokazatelj izuzetno razvijenih odnosa, Šojgu je naveo zajedničke vežbe dve vojske i dodao da je realizacijom šest vežbi pripadnika dve vojske prikazan visok nivo profesionalizma i vrhunska obučenost svih učesnika, a da su demonstrirani prijateljski odnosi na terenu. Ministar Šojgu uputio je lični poziv ministru Vulinu da u junu ove godine prisustvuje sastanku ministara Šangajske organizacije za saradnju. Srpski ministar odbrane je istakao da Srbija visoko ceni to što Ruska Federacija nije priznala tzv. "državu Kosovo" i zahvalio Ruskoj Federaciji na principijelnoj i doslednoj podršci u očuvanju teritorijalnog integriteta Republike Srbije i njenih nacionalnih interesa. Vulin je naglasio da Srbija nikada neće zaboraviti 2015. godinu kada je na molbu predsednika Vučića predsednik Putin odlučio da Rusija uloži veto na sednici Saveta bezbednosti UN i tako onemogući izglasavanje rezolucije koja bi osudila navodni genocid u Srebrenici, čime je sprečila da Srbi budu proglašeni za "genocidni" narod.  Vulin je izrazio i zabrinutost za Srbe i Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori, kao i zbog napada na Republiku Srpsku i kršenje Dejtonskog sporazuma. Posebno je ukazao na to da je nedopustivo formiranje tzv. "vojske Kosova", njeno naoružavanje i jačanje, te da posebno brine izostanak reakcije Evropske unije, NATO-a i svih koji garantuju sprovođenje Rezolucije 1244 SB UN.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.