Socijaldemokrata u Gučijevom kostimu

Izvor: Blic, 16.Sep.2011, 23:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Socijaldemokrata u Gučijevom kostimu

Posle skoro deset godina u opoziciji, crveni blok partija levog centra predvođen socijaldemokratama koje vodi 44-godišnja Hele Torning-Šmit, pobedio je na parlamentarnim izborima u Danskoj, što znači da će, prvi put u istoriji, zemlja dobiti ženu premijera. Levičarski program za veću javnu potrošnju i porez na bogatstvo: Hele Torning

Dosadašnji premijer Lars Leke Rasmusen podneo je ostavku nakon poraza njegove koalicione vlade desnog centra. Levičari su osvojili 89 >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << mesta u parlamentu sa 179 poslanika, dok je desničarskim strankama i antiimigracionoj Narodnoj partiji (DPP) pripalo 86 mesta.

- Uspeli smo! Danas ispisujemo istoriju - istakla je Hele Torning-Šmit svojim oduševljenim pristalicama.

Rasmusen je rekao novinarima da joj je čestitao na uspehu, ali je dodao: "Danas predajem ključeve kabineta premijera gospođi Hele Torning-Šmit. I, draga Hele, dobro ih čuvaj, jer si ih dobila samo na pozajmicu". Premijerska: Socijaldemokratska elegancija

Torning-Šmit je vodila predizbornu kampanju sa platforme okrenute pre svega ekonomskim pitanjima i oporavku zemlje, optužujući Rasmusena da nije učinio dovoljno za dalji privredni razvoj, već je dozvolio porast javnog deficita.

Ona se zalaže za povećanje javne potrošnje i porez na bogatstvo, ali i za dosta neobičan plan da se radno vreme produži za 12 minuta dnevno, jer socijaldemokrate veruju da će, sa jednim radnim satom više tokom sedmice, pokrenuti privredni rast zemlje.

Nova premijerka slovi za beskompromisnu, čvrstu osobu, a zahvaljujući svojoj odlučnosti uspela je da ujedini stranku. Ne smatra da je bitno to što je žena, niti na tome insistira.

U nedavnom intervjuu za TV, rekla je da njen pol nema većeg značaja, osim što će „mlade devojke možda pomisliti: Hmm, ovo je možda funkcija za koju bih mogla da se opredelim". Međutim, list „Informacion" opisao je njen uspeh kao „pobedu za žene" i „značajan korak ka ravnopravnosti polova u stvarnom, ali i u simboličnom smislu".

Hele Torning-Šmit i Stiven Kinok

- Nova premijerka rođena je u Redovreu, u Danskoj, 14. decembra 1966. godine

- Odrasla je u predgrađu Kopenhagena, roditelji su joj se razveli. Za politiku je počela da se interesuje u srednjoj školi

- Ima dve magistarske titule - sa Fakulteta političkih nauka u Kopenhagenu i sa Evropskog koledža u Brižu, u Belgiji

- U politički život ušla je pristupivši socijaldemokratama 1993, bila je članica Evropskog parlamenta od 1999. do 2004. Izabrana je u skupštinu Danske 2005, a iste godine stala je na čelo stranke.

- Udala se za Stivena Kinoka 1996. Imaju dve ćerke

Iako pripadnost lepšem polu nije imala bitniju ulogu u kampanji, njena elegancija i ljubav za skupu firmiranu odeću, koja joj je donela nadimak Guči Hele, ocenjene su kao neprikladne za lidera tradicionalno radničke stranke.

Slične zamerke upućuju novoj premijerki i pojedine partijske kolege. Ali, na jednom sastanku Hele je najupornijem kritičaru kratko odbrusila: „Pa ne možemo svi da budemo ružni."

Odlično se snalazi u visokom društvu i tečno govori engleski i francuski. Dan nakon izbora, list „Politiken" je ocenio da je pobedila „uprkos tome što je previše dobro obučena za jednog socijaldemokratu, previše neiskusna da bi postala šefica države i previše hladna da bi pridobila naklonost naroda".

Na privatnom planu zna se da je Hele Torning-Šmit upoznala svoga muža Stivena Kinoka, sina nekadašnjeg britanskog premijera Nila Kinoka, dok su zajedno studirali u Belgiji.

Javnosti bode oči njihov liberalan, pomalo neobičan bračni život - ona s decom živi u Kopenhagenu, dok je on u Švajcarskoj kao direktor Svetskog ekonomskog foruma.

Bračni par je bio pod istragom zbog optužbi da su izbegavali plaćanje poreza na taj način što su Kinoka prijavili kao stranca, ali su oslobođeni krivice.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.