Snouden: Glasaću na izborima za predsednika SAD

Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Sep.2016, 12:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Snouden: Glasaću na izborima za predsednika SAD

Bivši radnik američke bezbednosne agencije Edvard Snouden izjavio je danas da će glasati na predsedničkim izborima u SAD, ali nije rekao koga će podržati.

"Glasaću", rekao je Snouden na konferenciji u Atini preko video linka iz Moskve.

Snouden, bivši saradnik američke Agencije za nacionalnu bezbednost (NSA), poslednje tri godine je u egzilu.

Optužen je za špijunažu pošto je obelodanio da je NSA prisluškivala i presretala elektronsku komunikaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << posle terorističkih napada u SAD septembra 2001. godine.

Predsednički izbori u SAD zakazani su za 8. novembar.

Prema posleđim anketama, predsednički kandidat demokrata Hilari Klinton i republikanski Donald Tramp imaju izjednačenu podršku jer demokratski simpatizeri pokazuju manji entuzijazam.

Snouden odbacio izveštaj odbora koji ga je nazvao nezadovoljnim radnikom

Bivši radnik američke bezbednosne agencije Edvard Snouden odbacio je izveštaj parlamentarnog odbora u kojem je ocenjeno da on nije uzbunjivač, nego nezadovoljni radnik koji je svojim delovanjem samo pomogao neprijateljima SAD.

Komitet Predstavničkog doma američkog Kongresa za obaveštajna pitanja objavio je u četvrtak izveštaj u kojem je naveo da je Snouden izmišljao i preuveličavao o svojoj biografiji i da se ne uklapa u profil uzbunjivača.

Odbor je u izveštaju naveo da je Snouden bio nezadovoljan radnik koji se često sukobljavao s nadležnima i bio ukoren samo dve sedmice pre nego što je počeo da ilegalno preuzima poverljiva dokumenta.

Istragom je utvrđeno da većina onoga što je Snouden objavio nema nikakve veze s privatnošću Amerikanaca.

Svi članovi odbora poslali su pismo predsedniku Baraku Obami u kojem su ga pozvali da ne pomiluje Snoudena, što su tražile dve grupe za ljudska prava.

"Tvrdnja Snoudena da je ukrao te informacije i objavio ih da bi zaštitio Amerikance, privatnost i građanske slobode potkopana je njegovim delima. Umesto da iskoristi mnoge zakonite načine da izrazi pravne, moralne ili etičke sumnje u obaveštajne aktivnosti SAD, Snouden je ukrao 1,5 miliona poverljivih dokumenata iz mreže NSA", navodi se u pismu.

Snouden, bivši saradnik američke Agencije za nacionalnu bezbednost (NSA), optužen je za špijunažu pošto je obelodanio da je NSA širom sveta prisluškivala i presretala elektronsku komunikaciju posle terorističkih napada u Njujorku i Vašingtonu 11. septembra 2001. godine, za šta mu preti 30 godina zatvora. Snouden od 2013. živi u Rusiji.

Odbor je objavio skraćenu verziju poverljivog izveštaja posle dve godine istrage kako je Snouden mogao da ukrade dokumenta iz obezbeđene mreže NSA, šta su dokumenta sadržala i kakvu je štetu po nacionalnu bezbednost napravilo njihovo objavljivanje.

Snouden je u nizu tvitova odbacio zaključke komiteta, posebno komentarišući nekoliko navoda iz izveštaja.

"Posle 'dve godine istrage' američki građani zaslužuju bolje. Ovaj izveštaj umanjuje vrednost odbora", napisao je Snouden.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.