Smrt Džejmsa Brejdija zakasnelo ubistvo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Avg.2014, 22:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smrt Džejmsa Brejdija "zakasnelo ubistvo"

Smrt bivšeg sekretara za štampu Bele kuće, Džejmsa Brejdija, koji je preminuo u utorak, u 73. godini, lekar koji je obavio autopsiju je okarakterisao kao zakasnelo ubistvo, odnosno posledicu ranjevanja iz marta 1981. godine u neuspelom atentatu na tadašnjeg predsednika SAD Ronalda Regana.

Brejdi je od posledica ranjavanja u glavu ostao delimično paralizovan, a atentatoru Džonu Hinkliju je presuđeno da nije kriv jer je utvrđeno da je psihički bolestan, prenosi Ju-Es-EJ >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << tudej.

Ronald Regan je u atentatu 1981. ispred hotela "Hilton" u Vašingtonu ostao nepovređen.

Brejdi je, međutim, u atentatu teško ranjen u glavu. On se posle oporavka na kratko vratio u Belu kuću, ali mu je bilo dozvoljeno da nosi funkciju predsedničkog pres sekretara i da ima nepromenjenu platu sve do januara 1989. kada je Reganu istekao mandat.

Predstavnica za javnost porodice Brejdi, Gejl Hofman ističe da nalaz lekara ne predstavlja nikakvo iznenađenje za porodicu Džejmsa Brejdija, budući da je on izuzetno patio nakon ranjavanja.

Atentator Hinkli (59), je nakon presude smešten u bolnicu Sent Elizabet u Vašingtonu, gde dobija i terapiju.

Od 1999. mu je dozvoljeno da povremeno izađe i van te ustanove.

Njegove nenadzirane posete majci su vremenom produžavane i sada traju po 17 dana.

Brejdi je posle ranjavanja postao jedan od najvećih boraca u SAD za kontrolu vatrenog oružja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Smrt Brejdija - zakasnelo ubistvo"

Izvor: B92, 09.Avg.2014

Vašington -- Smrt bivšeg sekretara Bele kuće Džejmsa Brejdija koji je preminuo u utorak, u 73. godini, lekar koji je obavio autopsiju je okarakterisao kao zakasnelo ubistvo...Naime, on je smrt okarakterisao kao posledicu ranjavanja iz marta 1981. godine, u neuspelom atentatu na tadašnjeg predsednika...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.