Smrt DŽejmsa Brejdija zakasnelo ubistvo

Tanjug

09. 08. 2014. u 23:39

Smrt bivšeg sekretara za štampu Bele kuće, Džejmsa Brejdija, koji je preminuo u utorak, u 73. godini, lekar koji je obavio autopsiju je okarakterisao kao zakasnelo ubistvo

Smrt bivšeg sekretara za štampu Bele kuće, Džejmsa Brejdija, koji je preminuo u utorak, u 73. godini, lekar koji je obavio autopsiju je okarakterisao kao zakasnelo ubistvo, odnosno posledicu ranjavanja iz marta 1981. godine u neuspelom atentatu na tadašnjeg predsednika SAD Ronalda Regana.

Brejdi je od posledica ranjavanja u glavu ostao delimično paralizovan, a atentatoru Džonu Hinkliju je presuđeno da nije kriv jer je utvrđeno da je psihički bolestan, prenosi Ju-Es-EJ tudej.

Ronald Regan je u atentatu 1981. ispred hotela "Hilton" u Vašingtonu ostao nepovređen.

Brejdi je, međutim, u atentatu teško ranjen u glavu. On se posle oporavka na kratko vratio u Belu kuću, ali mu je bilo dozvoljeno da nosi funkciju predsedničkog pres sekretara i da ima nepromenjenu platu sve do januara 1989. kada je Reganu istekao mandat.

Predstavnica za javnost porodice Brejdi, Gejl Hofman ističe da nalaz lekara ne predstavlja nikakvo iznenađenje za porodicu Džejmsa Brejdija, budući da je on izuzetno patio nakon ranjavanja.

Atentator Hinkli (59), je nakon presude smešten u bolnicu Sent Elizabet u Vašingtonu, gde dobija i terapiju.

Od 1999. mu je dozvoljeno da povremeno izađe i van te ustanove.

Njegove nenadzirane posete majci su vremenom produžavane i sada traju po 17 dana.

Brejdi je posle ranjavanja postao jedan od najvećih boraca u SAD za kontrolu vatrenog oružja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije