Smenjen Rod Blagojević

Izvor: B92, 30.Jan.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smenjen Rod Blagojević

Čikago -- Senat Ilinoisa glasao je za opoziv guvernera Roda Blagojevića zbog zloupotrebe vlasti i pokušaja prodaje senatorskog mesta u toj saveznoj državi.

Blagojević je prvi guverner Ilinoisa koji je smenjen impičmentom i prvi smenjeni guverner u Sjedinjenim Američkim Državama u poslednjih 20 godina. Na pitanje da li je Blagojević zloupotrebio položaj i da li zbog toga treba da bude smenjen sa mesta guvernera, potvrdno je glasalo svih 59 senatora, koji su imali ulogu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << porote na suđenju.

Blagojević je tokom obraćanja zatražio od senatora da ponovo razmotre odluku. Obraćanje Blagojevića u Springfildu uživo je prenosila televizija.

"Kako možete da smenite guvernera na osnovu kriminalnih tužbi, a da pri tom ne pokažete ni jedan dokaz o toj kriminalnoj aktivnosti. Kako možete da smenite guvernera koga je narod dva puta birao? I više od toga, kako možete da smenite guvernera koji moli i traži da mu date šansu da dovede svedoke koji će potvrditi njegovu nevinost?", rekao je Blagojević.

Blagojević je tokom četvorodnevnog suđenja sam iznosio odbranu.

On nije imao formalnu odbranu jer, kako je rekao, pravila mu zabranjuju da dovede svedoke koji su mu potrebni ili da pusti celokupne video snimke sa razgovorima zbog kojih je optužen.

"Niste dokazali zločin jer se nije ni dogodio. Niste mi dali priliku da se branim i opovrgnem vaše tvrdnje. Optužba nije dokazana ovim impičmentom. Kada narod izabere guvernera, a vi ga ovako sklonite, to će predstavljati ubuduće opasan presedan", poručio je smenjeni guverner.

Podsetimo, Blagojević je uhapšen pre osam nedelja, ali je pušten iz zatvora uz kauciju.

Po izglasanom impičmentu, guverneru se u 13 tačaka optužnice stavlja na teret široka zloupotreba položaja, među kojima i pokušaj prodaje mesta novog predsednika SAD Baraka Obame u američkom Senatu.

Blagojević je prvi guverner Ilinoisa koji je smenjen impičmentom. Doživotno mu je zabranjeno da se bavi javnim poslom u ovoj državi.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Milorad završio karijeru u Springfildu

Izvor: Mondo, 29.Jan.2009, 23:37

Senat američke savezne države Ilinois jednoglasno je glasao za smenjivanje guvernera Milorada Roda Blagojevića, optuženog za zloupotrebu položaja i pokušaj prodaje mesta u Senatu.

Nastavak na Mondo...

Molio da ga ne smenjuju

Izvor: Blic, 30.Jan.2009

Slike Blagojevića uklonjene su iz njegovog..kabineta nekoliko minuta pošto je smenjen,..a zamenjene su i sve brave na vratima..Radnicima u zgradi Kapitola Ilinoisa u Springfildu trebalo je svega nekoliko minuta da u istoriju pošalju Roda Blagojevića, guvernera srpskog porekla kojeg je Senat te savezne...

Nastavak na Blic...

Smenjen Rod Blagojević

Izvor: BBC na srpskom, 30.Jan.2009

Jednoglasnom odlukom senatora sa mesta guvernera Ilinoisa smenjen Rod Blagojević, osumnjičen da je pokušao da proda senatorsko mesto Baraka Obame.

Nastavak na BBC na srpskom...

Smenjen Rod Blagojević

Izvor: EMportal, 30.Jan.2009

Senat američke savezne države Ilinoj jednoglasno glasao za smenu guvernera Roda Blagojevića, optuženog za zloupotrebu položaja i pokušaj prodaje mesta u Senatu.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.