Molio da ga ne smenjuju

Izvor: Blic, Tanjug, 30.Jan.2009, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Molio da ga ne smenjuju

Slike Blagojevića uklonjene su iz njegovog

kabineta nekoliko minuta pošto je smenjen,

a zamenjene su i sve brave na vratima

Radnicima u zgradi Kapitola Ilinoisa u Springfildu trebalo je svega nekoliko minuta da u istoriju pošalju Roda Blagojevića, guvernera srpskog porekla kojeg je Senat te savezne države u četvrtak uveče jednoglasno smenio sa te funkcije zbog optužbi za korupciju.

Guvernerske slike Blagojevića u administrativnom sedištu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Ilinoisa odmah su zamenjene portretima Peta Kvina, dosadašnjeg zamenika guvernera, koji ga je nasledio. Iste večeri zamenjene su sve brave i sigurnosne šifre za ulazak u guvernerske odaje u Springfildu.

Blagojević je pre impičmenta u Senatu molio da ga ne smenjuju, ali bezuspešno, nakon čega je poslednji put iskoristio guvernerski avion i otišao kući u Čikago.

U dramatičnom obraćanju, Blagojević, koji je optužen da je želeo da proda mesto Baraka Obame, predsednika SAD u Senatu, predstavio je sebe kao vrednog pragmatičara koji nije učinio nikakvo krivično delo niti moralni prekršaj.

„Pozivam se na vaše osećanje pravednosti, vaše osećanje odgovornosti. Niste dokazali moje krivično delo, niti ćete moći, zato što se nije ni desilo. Kako možete da smenjujete guvernera bez kompletnih dokaza?”, pitao je Blagojević 59 senatora Ilinoisa koji su sedeli u mrtvoj tišini, a deo njih ga je nakon glasanja okarakterisao kao lažova.

Američki političar srpskog porekla prvi je guverner u istoriji Ilinoisa koji je smenjen impičmentom. Blagojević je početkom decembra prošle godine optužen da je planirao da proda mesto u Senatu koje je pre prelaska u Belu kuću pripadalo Baraku Obami, kao i da je zajedno sa svojom suprugom Patrišom uslovljavao državnu pomoć vlasnicima lista „Čikago tribjun” time da redakciju lista očiste od urednika koji nisu bili po volji bračnog para Blagojević. Za audio snimke njegovih telefonskih razgovora koje je FBI načinio tokom istrage i ponudio javnosti, Blagojević je tvrdio da nisu kompletni i da im nedostaju detalji koji bi dokazali njegovu nevinost.

Predstavnički dom Kongresa Ilinoisa je 9. januara, uz 114 glasova za i jednim glasom protiv, uputio preporuku Senatu za smenu Blagojevića. Milton Peterson, demokratski član Predstavničkog doma, glasao je protiv impičmenta Blagojevića.

„Nije bilo dovoljno dokaza koji bi me ubedili da je smena potrebna”, kazao je Peterson.

Upravo isti argument zastupao je sve vreme i sam Blagojević, koji je odbijao da se izjašnjava pred Kongresom Ilinoisa, a poslednjih dana je preduzeo snažnu medijsku ofanzivu učešćem u najpoznatijim političkim TV emisijama u SAD gde je uporno ponavljao da nije učinio ništa loše. Taktiku je promenio tek kada je na Senatu ostala konačna odluka o njegovom impičementu. Predsednik Barak Obama je čestitao novom guverneru Kvinu i dodao da se u četvrtak uveče „završila bolna epizoda u istoriji Ilinoisa”.

Istorija korupcije u Ilinoisu

1956. - Revizor Orvil Hodž osuđen zbog pronevere dva miliona dolara iz državnih fondova

1972. - Guverner Oto Kerner osuđen zbog utaje poreza na dobit od akcija koje je kupio tokom svog mandata

1988. - U federalnoj operaciji „Grejlord”, čiji je cilj bilo čišćenje čikaškog pravosuđa, osuđeno je 87 članova sudskog osoblja, uključujući i 13 sudija

1991. - Vilijem Skot, državni tužilac Ilinoisa, osuđen zbog utaje poreza i zloupotrebe fondova iz izborne kampanje

1996. - U federalnoj operaciji „Srebrna lopata”, koja je bila usredsređena na korupciju u gradskoj vlasti Čikaga, osuđeno je 18 činovnika, a među njima i šest članova gradskog veća

1996. - Danijel Rostenkovski, federalni kongresmen

iz Demokratske partije, osuđen zbog pronevere javnih fondova

2006. - Džordž Rajan, Blagojevićev prethodnik na funkciji guvernera, osuđen na osnovu više optužbi za zaveru i proneveru

Rod Blagojević u spirali čikaške politike

Rođeni Amerikanac


Milorad Rod Blagojević rođen je 10. decembra 1956. u severozapadnom predgrađu Čikaga. Roditelji - Radisav, poreklom iz Velikih Krčmara, sela u blizini Kragujevca, i Mila iz Gacka u Bosni, doselili su se u Čikago devet godina pre Rodovog rođenja.

Teško detinjstvo

Milorad i brat Boško morali su da rade kao deca - Rod je čistio cipele na ulici i raznosio pice, a kasnije je, da bi zaradio novac za studije prava, prao sudove.

Karijera uz tasta

Blagojević se oženio Patrišom Mel, ćerkom uticajnog Ričarda Mela, dugogodišnjeg člana gradskog veća Čikaga. Tastove veze pomogle su ulazak Blagojevića u visoku politiku.

Podrška Obame

Ulazi 1992. u Kongres Ilinoisa, četiri godine kasnije u Kongres SAD i od 2002. u fotelju guvernera Ilinoisa. Ram Emanuel, šef kabineta Baraka Obame, novog predsednika SAD, tvrdio je da su njih dvojica bili među

„glavnim stratezima Blagojevićevog izbora za guvernera”.

Veze sa Srbijom

O kontaktima Blagojevića sa srpskom zajednicom u Čikagu postoje oprečne informacije - od toga da je bio ponosan na svoje poreklo do toga da se držao podalje od nje. U Srbiji je bio 1999. kada je došao da pregovara sa Slobodanom Miloševićem oko preuzimanja zarobljenih američkih pilota.

Sve u skladu sa zakonom

Snimci delova Blagojevićevih razgovora koje je tokom istrage načinio FBI preplavili su medije nakon njegovog hapšenja. „Ne zanima me da li me snimaju privatno ili javno. Sve što kažem uvek je u skladu sa zakonom”, tvrdio je Blagojević.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.