Izvor: B92, 24.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smanjiti brzinu - zbog kitova

Madrid -- Španija je izdala preporuku brodovima da plove sporije kroz moreuz Gibraltar, u pokušaju da zaštiti najveće morske sisare.

Mornarica je ovog meseca izdala preporuku da brodovi ne plove brže od 13 čvorova (1 čvor je 1,85 kilometara na sat), kao i da kroz jedan od najprometnijih moreuza na svetu plove sa "povećanom pažnjom" kako se ne bi sudarili sa kitovima.

Brzina plovidbe kroz moreuz koji razdvaja Evropu od Afrike može da dosegne i 30 čvorova. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Sudare između brodova i kitova je teško dokazati, ali španski ekolozi već godinama traže uvođenje mera poput ove, koju je Španija najavila.

Morski biolog Renmo de Stefani, koji radi u španskom Centru za konzervaciju, informatiku i istraživanje, nazvao je danas preporuku Španije istorijskom odlukom.

Brzi brodovi predstavljaju veliku opasnost za ugroženu vrstu uješura, velikih životinja koje moraju da isplovljavaju na površinu da bi disali, a koji dolaze u vode Mediterana od februara do jula da bi se hranili.

"Oni ne znaju šta se dešava oko njih", navela je predsednica Fondacije za informacije i istraživanje morskih sisara Katarina Hejer.

Ona je rekla da su podaci o sudarima brodova i kitova grubi, ali da se ti sudari događaju.

Sudare je teško izbrojati jer se struje u moreuzu jake, tako da i kada brod udari u kita, struja ga brzo odvuče na otvoreno more, objasnio je De Stefani.

U izveštaju ekologa, pripremljenom za špansko minisatrstvo za zaštitu životne sredine, navodi se da su od 2001. do 2005. godine bila dva potvrđena sudara sa ulješurama i još jedan sa drugom vrstom tih morskih sisara.

De Stefani je rekao i da je tokom istraživanja u septembru 2002. godine i sam bio svedok jednog sudara sa kitom, kada je brod koji ga je udario samo produžio dalje.

"Rebra udarene životinje bila su slomljena, a kit je imao i veliko nutrašnje krvarenje", naveo je on i dodao da je nesrećna životinja krvarila sat vremena pre nego što je umrla.

Ulješura je vrsta kita koja može da dosegne dužinu i od 18 metara, a smatra se i najvećim poznatim predatorom. Ima specifičnu, veliku glavu i oblik tela, a služio je i kao model za centralni lik romana "Mobi Dik" Hermana Melvila.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.