Škoti korak bliže referendumu

Izvor: Mondo, 14.Okt.2012, 17:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Škoti korak bliže referendumu

Britanski premijer Dejvid Kameron i prvi ministar Škotske Aleks Salmond potpisaće sutra u Edinburgu sporazum koji će utrti put za organizovanje referenduma o nezavisnosti Škotske 2014. godine.

Najavljujući potpisivanje sporazuma, državni sekretar za Škotsku u britanskoj vladi Majkl Mur istakao je da će ovaj sporazum omogućiti Škotlanđanima da donesu "najvažniju političku odluku u 300 godina", piše britanski "Gardijan".

I London i Edinburg su u višemesečnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << dogovorima načinili ustupke kako bi omogućili vladi u Vestminsteru da škotskom parlamentu da ovlašćenje za organizovanje obavezujućeg glasanja do kraja 2014.

Na referendumu, koji će verovatno biti zakazan za jesen 2014. godine, biće postavljeno samo jedno pitanje - o nezavisnosti Škotske.

Škotska i Engleska su se ujedinile 1707. godine i formirale Veliku Britaniju, sa zajedničkim monarhom, valutom i vladom u Londonu.

Škotska sada ima značajnu autonomiju, uključujući parlament koji zaseda u Edinburgu. Međutim, pojedini stanovnici Škotske žele da formiraju nezavisnu državu u okviru Evropske unije.

(Tanjug)

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.