Dogovor o referendumu Škotske

Izvor: RTS, 15.Okt.2012, 08:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogovor o referendumu Škotske

Britanski remijer Dejvid Kameron i prvi ministar Škotske Aleks Salmond potpisali su u Edinburgu sporazum po kome je Škotima dato 100 nedelja za sazivanje referenduma o nezavisnosti 2014. godine.

Britanski premijer Dejvid Kameron i prvi ministar Škotske Aleks Salmond potpisali su u Edinburgu sporazum kojim je Škotima dato 100 nedelja za donošenje "najvažnije političke odluke u poslednjih 300 godina" - sazivanje referenduma o nezavisnosti Škotske 2014. godine.

Taj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << korak bi mogao da bude uvod u najveće promene u Velikoj Britaniji otkad je Irska 1920. godine stekla nezavisnost, navodi dnevnik Gardijan.

I London i Edinburg su tokom višemesečnih dogovora načinili ustupke kako bi postigli sporazum u 35 tačaka koji omogućava vladi u Vestminsteru da škotskom parlamentu da ovlašćenje za organizovanje obavezujućeg glasanja, najverovatnije u jesen 2014. godine.

Na referendumu će biti postavljeno samo jedno pitanje - o nezavisnosti Škotske, a čitav proces će nadgledati britanska Izborna komisija. Glasanje će, kako je dogovoreno, biti omogućeno svim stanovnicima Škotske starijim od 16 godina, a biće i jasno definisani uslovi finansiranja kampanje uoči referenduma.

Škotska i Engleska su se ujedinile 1707. godine i formirale Veliku Britaniju, sa zajedničkim monarhom, valutom i vladom u Londonu.

Škotska sada ima značajnu autonomiju, uključujući parlament koji zaseda u Edinburgu. Međutim, pojedini stanovnici Škotske žele da formiraju nezavisnu državu u okviru Evropske unije.

Salmond, lider Škotske nacionalne partije (SNP), uspeo je da, posle pobede njegove stranke na parlamentarnim izborima u Škotskoj 2011. godine, nezvaničnom kampanjom utre put za sazivanje referenduma.

"Očekujem da će sporazum postignut sa premijerom Kameronom obezbediti ne samo održavanje referenduma u Škotskoj, već i poštovanje osnovnog prava naroda Škotske da izabere sopstvenu budućnost", rekao je Salmond uoči potpisivanja sporazuma.

"Sporazum će omogućiti Škotskoj da preduzme važan korak ka nezavisnosti, kao i sredstva za stvaranje pravičnije i prosperitetnije Škotske. Radujem se unapred pozitivnom glasanju 2014. godine", dodao je on.

Odvojena Škotska ili Ujedinjeno Kraljevstvo

Kameron je ocenio da su dve vlade postigle dogovor o organizovanju referenduma koji će biti zakonit, pravičan i od presudnog značaja.

"To označava važno poglavlje škotske priče, omogućava da počne prava debata i otvara vrata ka rešavanju najvažnijeg pitanja - odvojena Škotska, ili Ujedinjeno Kraljevstvo", rekao je britanski premijer.

Škotska i Engleska su se ujedinile 1707. godine i formirale Veliku Britaniju, sa zajedničkim monarhom, valutom i vladom u Londonu. Škotska sada ima značajnu autonomiju, uključujući parlament koji zaseda u Edinburgu.

Međutim, pojedini stanovnici Škotske žele da formiraju nezavisnu državu u okviru Evropske unije.

Prema rezultatima najnovijih anketa, većina Škota je za ostanak u Britaniji, dok između 30 i 40 odsto njih podržava nezavisnost, ali i dalje ima mnogo neopredeljenih.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Referendum o nezavisnosti Škotske 2014.

Izvor: Vesti-online.com, 15.Okt.2012

Britanski premijer Dejvid Kameron i prvi ministar Škotske Aleks Salmond danas će u Edinburgu potpisati sporazum koji će utrti put za organizovanje referenduma o nezavisnosti Škotske 2014. godine...Pao dogovor: Referendum 2014.  ..U Edinburgu će britanski premijer Dejvid Kameron i prvi ministar...

Nastavak na Vesti-online.com...

Sporazum o referendumu Škotske

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Okt.2012

EDINBURG -..Britanski premijer Dejvid Kameron i prvi ministar Škotske Aleks Salmond potpisaće danas u Edinburgu sporazum koji će utrti put za organizovanje referenduma o nezavisnosti Škotske 2014. godine...Najavljujući potpisivanje sporazuma, državni sekretar za Škotsku u britanskoj vladi Majkl...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.