Skoro 300 zaraženih gljivičnim meningitisom u SAD

Izvor: Studio B, 23.Okt.2012, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skoro 300 zaraženih gljivičnim meningitisom u SAD

Broj zaraženih gljivičnim meningitisom u SAD porastao je na 294, 12 više od prethodnog dana, saopštio je Centar za kontrolu i prevenciju bolesti, navodeći da u poslednja 24 sata nisu zabeleženi novi smrtni slučajevi bolesti, od koje su umrle 23 osobe.

Tri nova slučaja zaraze, kako se navodi, nisu povezana sa uzimanjem injekcija steroida, koje su dovođene u vezu sa ovom epidemijom.

U državi Severna Karolina zabeležen je prvi slučaj zaraze, od 21. septembra >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << kada je bolest počela da se širi, čime je broj država u kojima su registrovani oboleli povećan na 17.

Federalna agencija za hranu i lekove (FDA) potvrdila je u petak da injekcije steroida koje su dovođene u vezu sa epidemijom meningitisa u SAD zaista sadrže retku gljivicu Ekserohilum, koja je uzročnik infekcije.

Procenjuje se da je injekcije steroida firme "Nju Ingland kompaunding senter", koje se daju direktno u kičmu za lečenje bola, primilo gotovo 14.000 Amerikanaca u 23 države SAD, a prema podacima CDC i FDA do sada je kontaktirano njih 97 odsto.

Kompanija se suočava sa saveznom i državnom istragom i tužbama zbog zaraženih lekova, preneo je Rojters.

Meningitis je oboljenje membrana koje prekrivaju mozak i kičmenu moždinu.

Stanje bi moglo dalje da se pogoršava, jer inkubacija ponekad traje i nekoliko meseci.

Lečenje ove vrste meningitisa zahteva dug boravak u bolnici, uz intravenozno davanje medikamenata protiv gljivica.

Epidemija meningitisa potvrđena je u 17 država SAD, a smrtni slučajevi zabeleženi su u sedam od njih.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.