Skandal usred Austrije: Javno veličanje ustaštva, jedan muškarac uhapšen (FOTO)

Izvor: BKTV News, 13.Maj.2017, 14:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skandal usred Austrije: Javno veličanje ustaštva, jedan muškarac uhapšen (FOTO)

Jedan stariji muškarac uhapšen je danas u u Blajburgu, u Austriji zbog nošenja ustaške kape, prenose hrvatski mediji.

Austrijska policija ga je odvela u nepoznatom pravcu.

Taj muškarac je ranije dao izjavu za hrvatski portal.

 "Zgrožen sam što su mediji prošle godine pisali da nije bilo ustakih obeležja. Sramota me što mora da me čuva austrijska policija, ali neko je pokušao da mi skine kapu s glave prošle godine", rekao je on.

Bleiburg >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << – Evoking Memories Of Victims Of Heinous Communist Crimes https://t.co/a0fjwQR4iP via @IVukic

Potomci ustaša i njihovi obožavatelji već decenijama dolaze na Blajburško polje žaleći za trenutkom kada su konačno morali da polože oružje. Pod pokroviteljstvom hrvatskog Sabora u Blajburgu oni se kite ustaškim znacima, crnim kapama s klempavim U, maštovito kombinovanim sa crnim mini suknjama, a nezaobilazni su bili u drvu izrezbareni portreti ustaškog poglavnika Ante Pavelića.

Navodi se da je poslednjih godina austrijska policija pojačala kontrole i sve je manje onih koji uspevaju da se na polju pojave kao stilizovani nacisti.

#Bleiburg 2017 #EU #U pic.twitter.com/szGX196IpA

Komemoracija je započela u 11 sati molitvom na groblju Unterlojbah, odakle potom krenula procesija prema oltarnom prostoru na Blajburškom polju.

Središnju misu koja je počela u podne predvodi đakovačko-osječki nadbiskup Ðuro Hranić, nakon čega će se komemoracija nastaviti obraćanjem visokih zvaničnika, predstavnika pokrovitelja i organizatora, kao i polaganjem venaca.

FOTO: Printscreen

Hrvatska državna delegacija, na čelu sa predsedavajućim Sabora Goranom Jandrokovićem, položila je danas vence na groblju Dobrava kod Maribora, pre nego što se uputila prema Blajburškom polju u Austriji, gde se pod pokroviteljstvom hrvatskog Sabora održava centralna komemoracija ubijenim pripadnicima ustaškog pokreta.

Ne kupujejo več v Konzumu, Sparu so se prodali... #Bleiburg #EU #U pic.twitter.com/MAghOkpVvb

Mediji navode da je delegacija u Sloveniji "prisustvovala molitvi i potom položila venac kod spomenika na kojem piše ''Mrtvima spomen - živima opomena / Pobijenima nakon 9.5.1945. / Maribor 1990''".

Jandroković je rekao da se na tom groblju nalazi "veliki broj žrtava i da je dug svih da ih se sećaju i da se utvrdi istina".

Prišel s šume... #Bleiburg #EU #U pic.twitter.com/zaFfUvzkPr

Jer bez istine nema ni stvarnog oprosta, a nacija koja ne pamti svoje tragedije, ona ih vrlo često i ponovi", tvrdi on.

Družinski izlet #Bleiburg #EU #U pic.twitter.com/woNr7D5dss

Prema natpisu na ploči, "u maju 1945. jugoslovenske oružane snage u Tezenskoj šumi kod Maribora pobile su između 15 i 20 hiljada pripadnika oružanih snaga nekadašnje NDH i civila, većinom hrvatske narodnosti, koji su zarobljeni pri pokušaju bekstva u Austriju".

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.