Sirijska vojska povratila više od trećine Alepa

Izvor: N1 televizija, 28.Nov.2016, 20:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sirijska vojska povratila više od trećine Alepa

Sirijska vojska uspela je da povrati više od trećine teritorije nekada najvećeg grada koja je bila u rukama pobunjenika duže od četiri godine. Napredovanje snaga Bašara al Asada s jedne i Kurda s druge strane izazavalo je novi egzodus stanovništva iz Alepa u čijem se istočnom delu, gde se vode najžešće borbe, još uvek nalazi oko 250.000 stanovnika.

Arapsko proleće 2011. iscepalo je Siriju. Pet godina kasnije >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Siriju kontrolišu svi i niko. Nakon uključivanja Rusije u sukob na strani sirijske vlade, vojska Bašara al Asada napreduje. Informacije svih sukobljenih strana ukazuju da je sirijska vojska proterala pobunjenjike iz trećine istočnog dela Alepa.

U najnovijem prodoru sirijska vojska i Kurdi osvojili su četiri gradske četvrti, a najsrećniji među civilima uspeli su da se probiju u ranije oslobođena predgrađa. Oko 250.000 ljudi u istočnom Alepu i dalje je pod opsadom, a hrana i lekovi skoro su na izmaku.

Sedmogodišnja devojčica koja je privukla svetsku pažnju tvitujući o životu u pobunjeničkom Alepu, uputila je novu poruku: “Poslednja poruka - pod jakim smo bombardovanjem, ne može se više ostati živ. Kada umremo nastavite da govorite o 200.000 preostalih. Zbogom”.

Kasnije tog dana: “Večeras više nemamo kuću. Bombardovana je i našla sam se u ruševinama. Videla sam smrt i skoro da sam sama umrla”.

I porodica male Bane sada je u bekstvu.

Izvor: N1/Reuters

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.