Izvor: Politika, 25.Mar.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šilingov šamar Ustavnom sudu

Bez prethodne saglasnosti visokog predstavnika, nijedan organ BiH ne može voditi postupak o njegovim odlukama

Od našeg stalnog dopisnika
Banjaluka, 24. marta – Organi Bosne i Hercegovine ne mogu osporiti ili dovesti u pitanje odluke visokog predstavnika. Ovo je suština odluke koju je sinoć obelodanio visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Kristijan Švarc-Šiling. On se oglasio u vezi sa presudom Ustavnog suda BiH, kojom je utvrđeno da je njegov >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << prethodnik Pedi Ešdaun – prilikom smenjivanja i udaljavanja iz javnog života – prekršio ljudska prava bivšeg predsednika Narodne skupštine Republike Srpske dr Dragana Kalinića i zamenika načelnika Operativne uprave kancelarije u Banjaluci Obaveštajno-bezbednosne agencije BiH Milorada Bilbije.

U Šilingovoj odluci se, pored ostalog, kaže: "Svaka radnja koju preduzme bilo koja institucija ili organ u BiH u cilju uspostavljanja bilo kakvog domaćeg mehanizma kontrole odluka visokog predstavnika smatraće se pokušajem ugrožavanja provođenja civilnih aspekata Dejtonskog sporazuma i tretiraće se kao takva". Šiling je naveo da aktom, donesenim sinoć, "potvrđuje da će se bilo koji postupak pokrenut pred bilo kojim sudom u BiH, kojim se dovode u pitanje odluke visokog predstavnika o sankcionisanju pojedinaca na osnovu njihovog kršenja Dejtonskog sporazuma, smatrati nedopuštenim, osim ako visoki predstavnik za to izričito ne da prethodnu saglasnost".

Podsećajući da su organi BiH obavezni da "poštuju i provode odluke visokog predstavnika", Kristijan Švarc-Šiling je naveo da su one "zasnovane na međunarodnom pravu, Dejtonskom sporazumu i rezolucijama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Institucije BiH ne mogu osporiti ili dovesti u pitanje ove odluke".

Predsednik Helsinškog odbora za ljudska prava u Republici Srpskoj Branko Todorović za naš list kaže da ovakvo ponašanje međunarodnih predstavnika u BiH nije ništa drugo do licemerstvo. "Dok nama govore o potrebi vladavine prava i poštovanja ljudskih prava, dotle ih oni krše. Organi BiH i RS treba hitno da otvore pitanje ograničavanja mandata visokog predstavnika koji primenom 'bonskih ovlašćenja' krši Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i osnovnim slobodama. O tome bi, na primer, trebalo zatražiti stav Venecijanske komisije i obratiti se Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu", rekao je Todorović, dodavši da je ova odluka Kristijana Švarc-Šilinga "šamar Ustavnom sudu BiH".

Banjalučki advokat dr Miroslav Mikeš naglašava da su "međunarodne konvencije sastavi deo Ustava BiH, iznad kojeg ne može biti niko, pa ni visoki predstavnik". On, za naš list, ukazuje i na sledeće: "Predstavnici međunarodne zajednice govore da BiH treba da ide ka evroatlantskim integracijama, a istovremeno je drže u stanju poluprotektorata. Vreme je da se na takvu praksu stavi tačka i BiH, konačno, postane zemlja u kojoj vlada pravo."

B. Marić

[objavljeno: 25.03.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.