Sibirsko zdravlje kineske aždaje

Izvor: Vostok.rs, 04.Okt.2010, 10:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sibirsko zdravlje kineske aždaje

04.10.2010. -

Kineska aždaja će koristiti sibirske resurse. Usvajanje putne karte o uslovima isporuka ruske nafte i gasa na Istok je jedan od glavnih rezultata posete predsednika Dmitrija Medvedeva Kini.

Rusija u toku 20 godina garantuje izvoz u Kinu 15 miliona tona nafte godišnje. To je fiksirano u sporazumu, potpisanom u Pekingu. Obim nije baš mnogo velik. Rusija, na primer, isporučuje na Zapad 250 miliona tona nafte godišnje. Kina kupuje u inostranstvu 200 miliona tona. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Međutim, naftovod znači pre svega odsutnost tranzitnih rizika. Upravo s njima se suočavaju i ruski izvoznici resursa u Zapadnu Evropu, i kineski uvoznici nafte sa Bliskog Istoka. Pored toga Kini katastrofalno fali nafta, a Rusiji su potrebna pouzdana tržišta, - ističe zamenik direktora Instituta Dalekog Istoka RAN Andrej Ostrovski.

Sporazum je neophodan obema zemljama. Rusija ima probleme u izvozu energenata na Zapad. U tim uslovima dolazi do usmeravanja energenata u Aziju jer za sada izvoz naftnih proizvoda Rusije u Azijsko-Pacifički region nije velik. Rusija počinje da diverzifikuje svoje tržište energenata, izvozeći ih ne samo na Zapad, već i na Istok.

Kina će u energetskoj saradnji i dalje računati na Rusiju kao pouzdanog partnera. To su pokazali pregovori u Pekingu, bez obzira na to što i ovog puta strane nisu uspele da usklade cenu ruskog gasa. Međutim, fiksirani su svi osnovni dogovori. Naime - početak isporuka gasa u Kinu je kraj 2015. godine. Rok važenja ugovora je 30 godina. Obim će iznositi 30 milijardi kubika. Kapaciteti se mogu uporediti s gasovodima iz Rusije u Evropu - Severnim tokom i Južnim tokom. Dakle, Kina upućuje Zapadu još jedan izazov, - smatra Andrej Ostrovski.

Treba se boriti za ruski gas, za rusku naftu. Treba konkurisati, uzimajući u obzir da su energenti ograničeni, tržište je ograničeno, zato i postoji svetska konkurencija. Kina koristi mogućnosti dobijanja nafte i gasa iz Rusije. Ona ne mora da vozi naftu preko moreuza, na primer, iz UAE ili Saudijske Arabije. Kina bezuslovno ima u tome prednost.

Nedavno je Rusija počela da izvozi naftu preko Pacifika u SAD. To je takođe izazov Evropi koja sve češće počinje da politički tretira energetsku saradnju s Rusijom. Pored toga se već u toku godine i po dana komprimovani prirodni gas sa jedne od najvećih u svetu fabrike na Sahalinu isporučuje u SAD, Japan i Južnu Koreju. Proizvodi su ugovoreni za 25 godina. Kada sahalinska fabrika proradi punom parom, spisak potrošača ruskog komprimovanog prirodnog gasa će popuniti najmanje još 10 zemalja Južne i Jugo-Istočne Azije. To već znači postepeno prekrojavanje globalne energetske karte. Formira se novo regionalno tržište nafte i gasa, čiji osnovnmi igrači postaju najveći u svetu proizvođač energenata i najdinamičnije veće i manje ekonomije Azije sa apetitom aždaje.

Izvor: Glas Rusije, foto: EPA

,

Predloži prijateljima

Komentari (0) Dodaj komentar

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.