Severoistočna Azija na pragu nove raketne krize

Izvor: Vostok.rs, 25.Feb.2013, 12:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Severoistočna Azija na pragu nove raketne krize

25.02.2013. -

Severoistočna Azija uvlači se u novu trku raketnog naoružanja. Tako su ruski eksperti prokomentarisali saopštenje Južne Koreje o ubrzavanju procesa stvaranja integrisanog sistema protivvazduhoplovne odbrane. Ovaj sistem uključuje i razvoj balističke rakete, koja je sposobna da uništava ciljeve na celom prostoru Demokratske Narodne Republike Koreje.

Izjava ministarstva odbrane Južne Koreje o modernizacije raketnog potencijala bila je očekivana, rekao je >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << ekspert Instituta Orijentalistike Ruske Akademije nauka Aleksandar Voroncov. Nova raketna pesnica Seula je rezultat njegovog aranžmana sa Vašingtonom.

- Amerikanci su Južnoj Koreji dozvolili povećanje do 800 kilometara dometa njihovih raketa u oktobru prošle godine. Ova odluka je izazvala rezonansnu reakciju u svetu. Ministarstvo inostranih poslova Rusije izrazilo je zabrinutost, jer je u to vreme to bio očigledan korak prema porastu trke u naoružanju, raketnim tehnologijama na Korejskom poluostrvu. Danas vlada Južne Koreje navodi da je to - odgovor na nuklearna ispitivanja u Severnoj Koreji. Sever, sa svoje strane ističe da je poremećaj ravnoteže snaga izazvao Seul, povećanjem dometa raketa i da mora dati adekvatan odgovor Južnoj Koreji. To je začarani krug, iz kojeg je teško, ali neophodno izaći, jer se radi o destabilizaciji situacije u celom regionu.

U raketnoj krizi u Aziji očigledna je uloga SAD. Ranije je, u skladu sa sporazumom između SAD i Južne Koreje,- domet južnokorejskih raketa bio ograničen na 300 kilometara. Pružanje mogućnosti, da Seul raspolaže balističkim raketama sa dometom do 800 kilometara, Vašington je povukao jak antikineski potez. Jer nove južnokorejske rakete u stanju su da prodru u prostor Kine.

Osim toga Pentagon ima nameru da pruži sistemima PVO i protivraketne odbrane, koji formira Seul, informacije sa svojih satelita i bespilotnih letelica. A to je, u suštini,- novi elemenat azijskog segmenta globalne protivraketne odbrane SAD. I raketna pretnja DNR Koreje je samo povod za njeno ostvarivanje. Pre svega je ona usmerena na odvraćanje i poništenje raketnog potencijala Kine – glavnog potencijalnog protivnika SAD u Azijsko-pacifičkoj regiji.

13. februara je ministarstvo odbrane Južne Koreje takođe saopštilo, da su na granici sa DNR Korejom instalisane krstareće rakete. One mogu da eliminišu objekte na celom prostoru Severa, naglašeno je u vojnom ministarstvu. To povećava verovatnoću provokacija sa jedne ili druge strane, smatra ekspert Instituta za Daleki Istok Konstantin Asmolov.

- Ljudi u rukovodstvu Li Mjung-baka u svoje vreme su prihvatili svoj povratak na vlast kao istorijsku priliku da obore Sever. Njima je preostalo sasvim malo vremena. 25. februara je proglašenje novog predsednika, a tada će njihova sudbina biti neizvesna. Zato oni mogu da pokušaju da preduzmu provokaciju. 2010. godine „čamac“ oko ostrva Jeonpjeong su ljuljali i Sever i Jug. Sada se ponavlja situacija, tako da treba pratiti ponašanje obeju strana.

Razvoj korejske krize smanjuje prag bezbednosti Kine. Eksperti očekuju odgovor Pekinga na poteze Južne Koreje i odluku Japana da poveća vojne izdatke i modernizuje svoje snage samoodbrane.

Vladimir Fjodorov,

Izvor: Glas Rusije, foto: EPA    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.