Izvor: Blic, 09.Okt.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Severna Koreja razmestila najmanje deset raketa

Severna Koreja je na zapadnoj obali Žutog mora razmestila najmanje 10 raketa, koje izgledaju spremne za lansiranje, izvestio je danas južnokorejski list, dva dana pošto je Pjongjang, u okviru manevara, ispalio u Žuto more dva projektila kratkog dometa.

Izvori iz obaveštajnih službi veruju da bi moglo da bude ispaljeno pet do sedam raketa, objavio je seulski dnevnik "Šosun ilbo".

"Ako Sever lansira veliki broj projektila, teško da bi to moglo da se smatra rutinskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vojnom vežbom", izjavio je jedan izvor.

U slučaju da Severna Koreja ispali sve rakete zemlja-more i more-more, to bi bio test bez presedana, ocenio je Rojters.

Pjongjang je zabranio plovidbe brodova u tom delu Žutog mora do 15. oktobra zbog priprema za lansiranje, navedeno je u članku.

Južnokorejski ministar odbrane je juče saopštio da je Severna Koreja u utorak ispalila dva projektila u okviru rutinskih manevara. Komandant američkih pomorskih snaga u Pacifiku, admiral Timoti Kiting, odbacio je danas navode o bilo kakvoj eskalaciji pretnje u regionu.

"Nismo primetili nikakva veća kretanja ili povećane vojne aktivnosti u Severnoj Koreji", rekao je admiral Kiting novinarima u Tokiju i dodao da SAD pažljivo nadziru tu oblast.

On nije želeo da komentariše navode južnokorejskog lista, ali je ocenio da bi, "hipotetički gledano, ako Severna Koreja ispali 10 raketa u kratkom roku, to bilo vrlo neuobičajeno."

Britanska agencija je podsetila da je Pjongjang u više navrata ispaljivao projektile u periodima povećane napetosti kako bi demonstrirao spremnost da odlučno reaguje u slučaju napada.

Severna Koreja je u julu 2006. sa istočne obale lansirala balističke rakete, među kojima projektil dugog dometa "taepodong-2", a tri meseca kasnije izvela je nuklearnu probu, navela je britanska agencija.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.