Severna Koreja izvodi radove na poligonu za nuklerna testiranja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Mar.2022, 11:01

Severna Koreja izvodi radove na poligonu za nuklerna testiranja

Satelitski snimci pokazuju da Pjongjang izvodi radove na poligonu za nuklearna testiranja, po prvi put otkako je on zatvoren 2018, saopštili su danas analitičari, nakon što je u izveštaju američke obaveštajne službe upozoreno da bi Severna Koreja mogla da nastavi velike testove naoružanja tokom ove godine.

Fotografije koje je komercijalni satelit snimio u petak pokazuju znake aktivnosti na lokaciji poligona Pungje-ri na severoistoku zemlje, koji uključuju izgradnju nove >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zgrade i popravku drugog objekta, saopštili su u izveštaju stručnjaci iz kalifornijskog Centra za istraživanje neproliferacije DŽejms Martin, prenosi Rojters.

"Radovi na izgradnji i popravci ukazuju na to da je Severna Koreja donela neku odluku o vezi statusa poligona“, navodi se u izveštaju.

Analitičari CNS-a kažu da su se promene u Pungje-ri primetne tek u proteklih nekoliko dana i da je još uvek teško zaključiti šta se tačno gradi i zašto.

Severna Koreja je u januaru testirala rekordan broj projektila, uključujući i svoje najveće oružje od 2017, i izgleda da se sprema da lansira špijunski satelit.

Međunarodni posmatrači su takođe izvestili da se čini da je glavni nuklearni reaktor na severu u Jongbjonu u punom zamahu, i da potencijalno proizvodi gorivo za nuklearno oružje.

Lansiranja raketa Severne Koreje mogla bi da budu osnova za povratak interkontinentalnim balističkim raketama (ICBM) i testovima nuklearnih bombi u toku ove godine, saopštila je Nacionalna obaveštajna uprava SAD (DNI) u svojoj godišnjoj proceni pretnji širom sveta.

U izveštaju se ne pominje Pungje-ri, ali se navodi da je severnokorejski lider Kim Džong Un i dalje snažno posvećen proširenju arsenala nuklearnog oružja zemlje, navodi Rojters.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sjeverna Koreja izvodi radove na poligonu za nuklerana testiranja

Izvor: Nezavisne Novine, 08.Mar.2022

PJONGJANG - Satelitski snimci pokazuju da Pjongjang izvodi radove na poligonu za nuklearna testiranja, prvi put otkako je on zatvoren 2018, saopštili su danas analitičari, nakon što je u izvještaju američke obavještajne službe upozoreno da bi Sjeverna Koreja mogla da nastavi velike testove ..

Nastavak na Nezavisne Novine...

Pjongjang izvodi radove na poligonu za NUKLEARNA TESTIRANJA: Ne zna se šta se tačno gradi i zašto (FOTO)

Izvor: Blic, 08.Mar.2022

Satelitski snimci pokazuju da Pjongjang izvodi radove na poligonu za nuklearna testiranja, po prvi put otkako je on zatvoren 2018, saopštili su danas analitičari, nakon što je u izveštaju američke obaveštajne službe upozoreno da bi Severna Koreja mogla da nastavi velike testove naoružanja tokom...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.