Senegal odao poštu bivšoj prvoj dami, supruzi Leopolda Sedara Sengora

Izvor: NoviMagazin.rs, 29.Nov.2019, 00:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Senegal odao poštu bivšoj prvoj dami, supruzi Leopolda Sedara Sengora

Senegal je danas odao poslednju poštu bivšoj prvoj dami, Francuskinji Kolet Sengor, koja je sahranjena u Dakaru pored supruga Leopolda Sedara Sengora, nekadašnjeg predsednika Senegala i slavnog pesnika.

Poslednja pošta odata je u prisustvu predsednika Senegala Makija Sala, nakon čega je održano opelo u katedrali u Dakaru. Kolet Sengor je za života izrazila želju da bude sahranjena pored supruga na groblju Bel-Er u Dakaru.

Kolet Sengor, supruga nekadašnjeg predsednika, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << slavnog pisca i pesnika Lepolda Sedara Sengora, preminula je 18 novembra u 94. godini na zapadu Francuske.

Rođena 20. novembra 1925. godine, Kolet Sengor, rođena Iber, udala se za tada poslanika Sengora 1957.

Sengor je kasnije posvetio zbirku pesama svojoj supruzi "Lettres d'hivernage" (Zimska pisma).

Sengor (1906-2001), pesnik i pripadnik književnog pokreta "Negritude" koji se borio za ukidanje uticaja kolonizatora na afričke narode i za isticanje nacionalnog identiteta crnaca i njihove kulture, postao je 1960. godine prvi predsednik nezavisnog Senegala i na čelu zemlje bio do 1980. godine.

Bio je i prvi Afrikanac, član Francuske akademije nauka.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.