Selaković: Srbija i Meksiko posvećeni istim vrednostima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Sep.2021, 21:29

Selaković: Srbija i Meksiko posvećeni istim vrednostima

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković danas je u Meksiko Sitiju započeo zvaničnu posetu Meksiku sastankom sa predsednicom Senata Olgom Sančez Kordero.

Šef srpske diplomatije je u razgovoru istakao da su obe zemlje posvećene istim vrednostima, poštovanju međunarodnog prava, teritorijalnog integriteta i suvereniteta, kao i prava svake države da bira svoj put razvoja.

Selaković je rekao da je za njega i srpsku delegaciju velika čast što je posetio >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << meksički Senat i da kao pravnik, političar i ministar smatra da je parlament "hram svake nacije".

Ministar je istakao da mu je, takođe, velika čast što će danas učestvovati u ceremoniji obeležavanja 200 godina od nezavisnosti Meksika i što će na tom važnom događaju predstavljati srpsku Vladu i narod.

Selaković je ukazao na veliki doprinos Sančez Kordero jačanju veza dve zemlje i podsetio da je nedavno ratifikovan i sporazum o saradnji Srbije i Meksika u oblasti kulture i obrazovanja, sporta i omladine.

"Uprkos velikoj geografskoj udaljenosti koja nas razdvaja, imamo mnogo zajedničkih stvari i sličnosti", dodao je Selaković.

Ukazao je da je Srbija strateški posvećena evropskim integracijama i da ima puno potencijala za unapređivanje saradnje sa mnogim prijateljskim državama širom sveta.

Podsetio je da se u oktobru organizuje u Beogradu veliki samit zemalja Pokreta nesvrstanih, na kojem će biti obeležena 60. godišnjica tog pokreta, kao i da je osnivačka konferencija nesvrstanih bila upravo u Beogradu, u septembru 1961. godine.

Šef srpske diplomatije je naveo da je Srbija jedina zemlja bivše Jugoslavije koja ima ambasadu u Meksiko Sitiju, ali da time nije zadovoljna i da želi da njena diplomatska misija u Meksiku bude unapređena.

On je informisao predsednicu Senata Meksika o uspesima Srbije u prethodnom periodu, navodeći da je Srbija zahvaljujući liderstvu predsednika Aleksandra Vučića započela pre sedam godina duboku društvenu i ekonomsku reformu, čiji su rezultati sada vidljivi.

"Srbija je već drugu godinu najbrže rastuća ekonomija u Evropi i ovu godinu ćemo završiti sa najmanje 6,5 odsto rasta BDP-a. Kada je reč o investicijama u životnu sredinu, prvi smo u regionu, kao i po nivou priliva stranih direktnih investicija. Srbija je od poljoprivredne i industrijske zemlje uspela da razvije moćnu IT industriju, moderne tehnologije i veštačku inteligenciju i želimo da delimo 'nou hau' sa prijateljskim zemljama", naveo je Selaković.

Selaković je preneo pozdrave predsednika Vučića i premijerke Ane Brnabić, kao i predsednika srpskog parlamenta Ivice Dačića i pozvao sagovornicu u zvaničnu posetu Srbiji i srpskom parlamentu.

Koredro je pozdravila ministra Selakovića i srpsku delegaciju i istakla da joj je čast što može da primi goste iz Srbije.

Takođe, poručila je da Meksiko poštuje Srbiju i da sa njom želi još bolju saradnju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Selaković: Srbija i Meksiko posvećene istim vrednostima

Izvor: Danas, 27.Sep.2021

Šef srpske diplomatije Nikola Selaković započeo je večeras zvaničnu posetu Meksiku sastankom sa predsednicom meksičkog Senata Olgom Sančes Kordero (Sanchez Cordero) kojoj je rekao da su Srbija i Meksiko posvećene istim vrednostima - poštovanju medjunarodnog prava, teritorijalnog integriteta...

Nastavak na Danas...

Selaković: Srbija opredeljena za jačanje političkog dijaloga sa Meksikom

Izvor: Danas, 28.Sep.2021, 10:56

 Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je danas u Meksiko Sitiju da je Srbija opredeljena da unapređuje ukupne odnose sa Meksikom, sa posebnim akcentom na intenziviranje političkog dijaloga i ekonomske saradnje.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.