Savet ministara EU za formiranje proevropske vlade u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Maj.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet ministara EU za formiranje proevropske vlade u Srbiji

BRISEL - Savet ministara Evropske unije je na sastanku u Briselu usvojio zaključke u kojima izražava nadu da će « ubrzo » biti formirana proevropska vlada Srbije. Savet je najpre izrazio zadovoljstvo zbog "mirnih izbora u Srbiji, koji su održani na slobodan i demokratski način". Savet "pozdravlja snažnu podršku proevropskim snagama i nada se da će ubrzo biti formirana nova vlada s jasnom evropskom agendom, koja će biti konstruktivno angažovana u okviru procesa stabilizacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i pridruživanja", ističe se u zaključcima.

Ministri su se pozvali na zaključke usvojene 29. aprila u Luksemburgu prilikom potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (S S P) i istkli da « Savet podseća da će Srbija moći da dalje napreduje na putu ka EU, uključujući da dobije status kandidata, kada neophodni uslovi budu ispunjeni ».

U tim zaključcima je navedeno da će S S P i Prelazni sporazum stupiti na snagu kada Savet ministara EU proceni da vlasti u Beogradu u potpunosti sarađuju s Haškim tribunalom.

Predsedavajući Saveta ministara Evropske unije, slovenački šef diplomatije Dimitrij Rupel, izjavio je danas u Briselu da smatra da bi novu vladu Srbije trebalo da formira koalicija oko predsednika Srbije Borisa Tadića uprkos « matematičkim problemima » za koje se nada da će biti prevaziđeni.

« Još uvek se nadamo formiranju 'dobre' vlade Srbije », ocenio je Rupel po okončanju sastanka Saveta ministara EU.

Na pitanje šta smatra pod « dobrom » vladom Srbije, Rupel je odgovorio da su « u principu, sve vlade dobre, odnosno svaka koja ima većinu ».« Ali, hajde da se ne šalimo u ovom specifičnom slučaju : EU je podržavala proevropske snage i želimo da vidimo vladu koja bi bila proevropska, koja bi podržala napredak ka EU, potpisivala sporazume s EU i usklađivala zakonodavstvo s EU », izjavio je on.

"Ko to može da uradi? Demokratska stranka je manje-više dobila dozvolu na osnovu rezultata(izbora) da formira vladu », ocenio je Rupel.

« Postoje određeni problemi s matematikom, ali se nadamo da će Tadić uspeti da prevaziđe te probleme", dodao je slovenački šef diplomatije, osvrnuvši se na neophodan broj mandata u skupštini Srbije za formiranje nove vlade.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.