Izvor: Glas javnosti, 17.Jan.2009, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet Evrope kritikuje albanski zakon o lustraciji

STRAZBUR - Generalni sekretar Saveta Evrope Teri Dejvis kritikovao je juče Zakon o lustraciji koji je usvojila Albanija, ocenivši da su sankcije predviđene zakonom surove i da nema vremenskog okvira u kome će zakon biti sproveden. U pisanoj izjavi Terija Dejvisa je navedeno da Savet Evrope shvata potrebu albanskog naroda za uspostavljanjem istine i kažnjavanjem zločina iz komunističkog perioda, ali se dodaje da je usvojeni zakon usmeren prema prevelikom broju ljudi i da ne postoji jasna procedura >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << prilikom procesa lustracije. Dejvis podseća da je Parlamentarna skupština Saveta Evrope 1996. godine usvojila rezoluciju kojom se preporučuje da individualna lustracija ne bi trebalo da prelazi pet godina, kao i da bi proces lustracije trebalo da se završi do 31. decembra 1999. godine.

Takođe, lustracija ne bi trebalo da se sprovodi prema kandidatima na izborima.

Novi albanski zakon kritikovao je nedavno i šef Misije Oebs u Tirani Robert Boš, kao i američka ambasada u Albaniji.

„Ovaj zakon stvara ozbiljnu ustavnu i zakonsku zabrinutost. Lustracioni proces mora da bude u skladu sa međunarodnim standardima i uz najveći mogući konsenzus u državi“, saopštila je ambasada SAD.

Zakonom je predviđeno da se iz državne i sudske administracije odstrane nekadašnji saradnici tajne službe Sigurimi. Međutim, opozicija smatra da to predstavlja pokušaj vlasti da se obračuna sa tužiocima i sudijama koji istražuju slučajeve vezane za korupciju.

Nastavak na Glas javnosti...






Povezane vesti

Savet Evrope kritikuje albanski Zakon o lustraciji

Izvor: RTS, 16.Jan.2009, 14:37

Generalni sekretar Saveta Evrope Teri Dejvis kritikovao je albanski Zakon o lustraciji. Sankcije predviđene zakonom su surove i nema vremenskog okvira u kome će zakon biti sproveden, kaže Dejvis...Generalni sekretar Saveta Evrope Teri Dejvis kritikovao je danas Zakon o lustraciji koji je usvojila...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.