Sastanak ruskog patrijarha i pape prvi put u istoriji

Izvor: RTS, 05.Feb.2016, 13:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sastanak ruskog patrijarha i pape prvi put u istoriji

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja i patrijarh Ruske pravoslavne crkve Kiril sastaće se naredne nedelje na Kubi, saopštio je Vatikan. To će biti prvi sastanak poglavara dveju crkava u istoriji.
Portparol Vatikana Federiko Lombardi rekao je da će se poglavar katoličke crkve papa Franja sastati sa patrijarhom moskovskim i sve Rusije Kirilom na Kubi 12. februara.
Lombardi je precizirao da će >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << se oni sastati na aerodromu u Havani, gde će papa sleteti na putu za Meksiko, i dodao da će dva crkvena poglavara potpisati zajedničku deklaraciju.
Sastanak pape i patrijarha Kirila planiran je već duže vreme. Papa Franja je 2014. godine izrazio spremnost da se sretne sa patrijarhom Kirilom rekavši da će "doći gde god on bude želeo, samo neka ga pozove".
Prvi susret poglavara katoličke i pravoslavne crkve posle šizme 1054. godine doživljava se kao prvi veliki korak u prevazilaženju gotovo hiljadugodišnjeg rascepa.
Odnosi dve crvke bili su hladni stotinama godine upravo zbog nasleđa Velike šizme odnosno međusobnih optužbi i uzjamne ekskomunikacije koji su usledili.
Odbijanje pravoslavne crkve da prihvati primat rimokatoličkog pape dugo je bilo najveća prepreka približavanju, a odnosi su u poslednje vreme bili posebno zategnuti i zbog sukoba u Ukrajini, navodi AFP.
Papa Franja je od dolaska na čelo katoličke crkve kao prioritet postavio poboljšanje odnosa između katolika i drugih hrišćanskih religija, uključujući protestante.
Najavio je da će u oktobru prisustvovati ekonomskoj službi povodom 500 godina Protestantske reformacije u Evropi.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Istorijski sastanak Pape i patrijarha Kirila 12.februara

Izvor: Nezavisne Novine, 05.Feb.2016

RIM - Papa Franjo sastaće se na Kubi sa patrijarhom moskovskim i cijele Rusije Kirilom u petak, 12. februara, saopšteno je danas iz Vatikana. Ovo će biti prvi sastanak pape i patrijarha Ruske pravoslavne crkve u istoriji...Sastanak, koji je bez presedana u istoriji, predstavljaće značajan korak...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Istorijski sastanak pape i ruskog patrijarha 12. februara

Izvor: Vesti-online.com, 05.Feb.2016

Dogovoren je prvi sastanak pape i patrijarha Ruske pravoslavne crkve u istoriji...Papa Franja sastaće se na Kubi sa patrijarhom moskovskim i cele Rusije Kirilom u petak, 12. februara, saopšteno je danas iz Vatikana...Sastanak, koji je bez presedana u istoriji, predstavljaće značajan korak ka prevazilaženju...

Nastavak na Vesti-online.com...

Vatikan: Susret pape i ruskog patrijarha 12. februara na Kubi

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Feb.2016

Papa Franja i patrijarh Ruske pravoslavne crkve Kiril sastaće se na Kubi 12. februara, što je prvi sastanak jednog pape i ruskog patrijarha u istoriji...Poglavari dve najveće hrišćanske crkve razgovaraće o progonu hrišćana na Bliskom istoku i u svetu i potpisati zajedničku deklaraciju, najavljeno...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.