Sastanak premijera Grčke i poverilaca ušao u drugi dan

Izvor: Blic, 11.Jun.2015, 01:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sastanak premijera Grčke i poverilaca ušao u drugi dan

Grčki premijer Aleksis Cipras obnovio je svoju diplomatsku ofanzivu u sredu pokušavajući da ubedi evropske kreditore da isplate poslednju tranšu kredita od koje zavisi da li će njegova zemlja izbeći bankrot.

Merkelova i Cipras razgovarali na briselskom samitu Evropske unije i Latinske Amerike

Poverioci su jasno stavili do znanja da Grčka mora da poboljša svoju ponudu ekonomskih reformi pre no što >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << puste 7,2 milijarde evra, potrebnih Grčkoj da krajem meseca plati dugove.

Cipras je imao kratak sastanak s predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom u sredu uveče i odmah je počeo sastanak s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsednikom Fransoa Olandom, koji su na briselskom samitu Evropske unije i Latinske Amerike, a planira da nastavi razgovore sa Junkerom u četvrtak.

Do razgovora u sredu je došlo pošto je Evropska komisija rekla da ponude koje je Grčke dala prošle nedelje, još nisu dovoljno dobre za otključavanje isplate tranše kredita.

"Da bi do toga naposletku došlo, Komisija je mišljenja da je lopta sada jasno na terenu vlade Grčke". rekao je portparol Komisije Margaritis Skinjas.

Pošto stanje čvrsto izgleda loše po Grčku, a opcije su sve ograničenije, Standard & Poor u Njujorku je smanjio kreditni rejting Grčke za jedan stepen više u negativnom segmentu skale "Smeće" (junk).

Ministri finansija 19 zemalja zone evra će se sastati u Luksemburgu sledeće nedelje dok se rok Grčke za uplatu sve više bliži.

Nedostatak vidnog napretka u pregovorima proteklih sedmica je obnovio strahovanje da bi Grčka mogla bankrotirati i ispasti iz zone evra što bi stvorilo ogromnu nesigurnost Evrope i svetskog tržišta.

"Cilj je da Grčka ostane u evrozoni", rekla je Merkel. "Gde ima volje, ima i načina". Ipak, ona je insistirala da je pre svega na Ciprasu da pokaže tu volju.

Grčka ima tri nedelje da zaključi sporazum s poveriocima pre no što program kreditne pomoi istekne krajem meseca, kada će takođe morati da vrati oko 1,6 milijardi evra Međunarodnom monetarnom fondu.

"Moramo biti brzi. Ne smemo dozvoliti da se odugovlači", rekao je Oland.

Atina je se spori sa svojim kreditorima oko toga koje reforme Grčka mora izvesti u zamenu za kredit. Svaka strana je dostavila svoje predloge. Ali, razgovori su blokirani od prošlog petka, kada je Atina odbacila sugestije poverilaca kao iracionalne, rekavši da bi otežale život Grka koji se jedva oporavljaju od pet godina mera teške štednje uz visoku nezaposlenost.

Ciprasova stranka radikalne levice Siriza je pobedila na izborima u januaru obećavši povlačenje mera oštre štednje koje su pratile program kreditne pomoći Grčkoj od 240 milijardi evra.

Dok se njegova zemlji suočava sa ozbiljnim problemima sa gotovinom, Cipras je pristao da napravi neke ustupke, ali insistira da neće preći neke "crvene linije", kao što su dalje smanjenje penzija i plata.

Cipras mora da se suoči i sa tvrdim krilom svoje partije, koje ga poziva da raskine odnose s poveriocima i da Grčku dalje ide sama, čak i ako to bude značilo napuštanje evra.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.