Sastanak Saveta NATO-Rusija trajao četiri sata; Kremlj: Ne pregovaramo sa SAD sa pozicije sile

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jan.2022, 09:46

Sastanak Saveta NATO-Rusija trajao četiri sata; Kremlj: Ne pregovaramo sa SAD sa pozicije sile

Sastanak Saveta NATO-Rusija završen je u Briselu posle četiri sata, javlja ruska agencija TASS.

Kako se navodi, sastanak je trajao duže nego što je NATO planirao.

Na prvom sastanku Saveta u poslednje dve godine na čelu ruske delegacije nalazili su se zamenik ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško, koji je pet godina bio stalni predstavnik Rusije pri NATO, i zamenik ministra odbrane Aleksandar >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Fomin.

Alijansu na pregovorima predstavljali su stalni predstavnici 30 država članica NATO, generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg i zamenica državnog sekretara SAD Vendi Šerman.

Stoltenberg je rekao da je sednica Saveta Rusija-NATO u Briselu pravovremena prilika za dijalog "u kritičnom trenutku za evropsku bezbednost".

"Kada su tenzije visoke, još važnije je da sednemo za pregovarački sto i razgovaramo o našim problemima", napisao je Stoltenberg na Tviteru.

Sastanak je održan dva dana nakon razgovora o bezbednosnim garancijama između Rusije i SAD u Ženevi, koje su vodili zamenica američkog državnog sekretara Vendi Šerman i zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

Za sutra je zakazan sastanak Saveta Rusija-OEBS u Beču.

Kremlj: Ne pregovaramo sa SAD sa pozicije sile

Moskva ne pregovara o bezbednosnim garancijama sa SAD i NATO-om sa pozicije sile, i ovde nisu mogući nikakvi ultimatumi, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Mi ne pregovaramo sa pozicije sile, a predsednik je rekao da ovde nema ultimatuma i da nisu mogući", poručio je Peskov, a prenosi ruska agencija TASS.

Zvanični Kremlj je, prema njegovim rečima, uočio agresivne izjave SAD povodom bezbednosnih pregovora sa Rusijom.

"U protekla 24 sata, a i poslednjih dana, vidimo da su tekući razgovori o bezbednosnim garancijama praćeni tako živopisnim, agresivnim izjavama od strane zvaničnog Vašingtona. Naravno, ovo izaziva naše interesovanje. Iako razumemo zašto se to radi", izjavio je Peskov.

Stoltenberg: Dijalog sa Rusijom težan, ali neophodan

Generalni sekretar NATO, Jens Stoltremberg, podržao je politički dijalog sa Moskovom i poručio da je današnji sastanak Saveta NATO Rusija, održan u sedištu Alijanse u Briselu, bio koristan, a da se najviše razgovaralo o tenzijama ”u i oko Ukrajine.”

”Naš dijalog je tezak, ali neophodan. NATO saveznici će učiniti sve da nađu politički put napred”, poručio je Stoltenberg..

"Postoje značajne razlike između NATO saveznika i Rusije. Neće biti lako premostiti naše razlike, ali je pozitivan znak da su svi NATO saveznici i Rusija seli za isti sto i angažovali se oko suštinskih tema" rekao je Stoltenberg obraćajući se novinarima nakon pregovora u sedištu Alijanse.

Jens Stoltemberg, koji je predsedavao Savetom NATO Rusija, kaže da među saveznicima postoji ozbiljna zabrinutost zbog gomilanja ruske vojske na granici sa Ukarjinom.

On napominje da su članice NATO pozvale Rusiju da odmah deeskalira situaciju i poštuje suvernitet i teritorijali integritet svojih suseda.

Kada je reč o mogućem članstvu Ukrajine u NATO, Stoltenberg kaže da su ”vrata NATO otvorena”, a da ”svaka nacija imam pravo da bira svoj put.”

”Samo je na Ukrajini i NATO članicama da odluče o spremnosti Ukrajine za članstvo, a Rusija tu nema pravo veta”, zaključio je Stoltenberg.

Jens Stoltemberg je naveo da su NATO sveznici tokom sastanka sa ruskim zvaničnicima ponudili rešvanje otvorenih pitanja o kontroli naoružanja, uključujući i ograničenja kada je reč o raketama i nuklearnoj politici.

On je dodao da Alijansa traži načine kako da poboljša civilne i vojne kanale u kontaktima sa Rusijom, uključujući i mogucnost ponovnog uspostvljanj oficira za vezu u Moskvi i Briselu.

Alijansa je tokom sastanka u Briselu pozvala Rusju da se uzdrži od svih aktivnosti umnerenih protiv članica NATO i da poštuje međunarodne zakone i obaveze.

NATO pozdravlja i bilateralne konsultacije održane između SAD i Rusije kao i sutrašnji sastanak OEBS-a što se u Alijansi vidi kako konstruktivni angažman u bezbednosnom interesu Evrope.

Sastanak Saveta NATO-Rusija završen je u Briselu posle četiri sata.

Borelj: Stavovi Rusije i Zapada se razlikuju

Stavovi Rusije i zapadnih zemalja se razlikuju, ali očekujem nastavak intenzivnih pregovora i konsultacija, izjavio je danas nakon sastanka Saveta NATO-Rusija u Briselu šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj.

On je podsetio da je ove sedmice održana prva runda razgovora između SAD-a i Rusije u Ženevi, prenosi ruska agencija TASS.

"I dalje imamo različite stavove, ali možemo da računamo na nastavak serije intenzivnih pregovora i konsultacija na više nivoa u kojima će EU nastaviti da učestvuje", poručio je Borelj.

"EU radeći sa SAD i NATO, mora da definiše šta možemo da učinimo da bismo održali bezbednosni poredak Evrope", istakao je šef diplomatije EU.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NATO i Rusija dogovorili nove razgovore uprkos tenzijama

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 12.Jan.2022

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u sredu, 12. januara da su se Alijansa i Rusija složili da pokušaju da zakažu više sastanaka, uprkos tenzijama oko gomilanja ruskih trupa u blizini granica sa Ukrajinom, prenosi AP. Govoreći nakon što je predsedavao sastankom Saveta NATO-Rusija,...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Završen sastanak Savjeta NATO-Rusija, Stoltenberg: Dijalog težak

Izvor: Nezavisne Novine, 12.Jan.2022

BRISEl - Generalni sekretar NATO, Jens Stoltremberg, podržao je politički dijalog sa Moskovom i poručio da je današnji sastanak Savjeta NATO i Rusije, održan u sjedištu Alijanse u Briselu, bio koristan, a da se najviše razgovaralo o tenzijama "u i oko Ukrajine".

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.