Samit u senci Al Kaide

Izvor: Politika, 26.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samit u senci Al Kaide

Uhapšene dve grupe ekstremista uoči sastanka 12 predsednika država ili vlada zemalja crnomorskog regiona

Specijalno za "Politiku"
Istanbul, 25. juna – Sastanak lidera zemalja crnomorskog regiona u Istanbulu održan je danas u znaku strahovanja od mogućnih akcija Al Kaide i ekstremnih islamista. Šefovi država ili vlada su, u protokolarnoj atmosferi u gradu na Bosforu, obeležili petnaestogodišnjicu osnivanja organizacije za crnomorsku ekonomsku >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << saradnju.

Ministre za energetiku tek čeka posao. Oni će od sutra, kako je najavljeno, dva dana razgovarati o snabdevanju zapadnog tržišta naftom i gasom i, što je mnogo složenije, putevima za transport kaspijske nafte. U igri su naftovodi preko Turske do Mediterana, ili od Crnog mora preko Bugarske Srbije, Hrvatske i Mađarske do kupaca u zapadnoj Evropi, ili preko Bugarske, Makedonije i Albanije do Italije...

Samit je održan u senci pretnji Al Kaide. Vlasti ništa nisu prepustile slučaju, pogotovo zato što se u Turskoj u poslednje vreme sve češće oglašavaju sledbenici Osame bin Ladena i drugi ekstremisti. Nekoliko časova pre nego što su na aerodrom "Ataturk" u Istanbulu stigli predsednik Vladimir Putin i lideri drugih dvanaest zemalja, vlasti su u Istanbulu uhapsile pet lica za koja se sumnja da imaju veze sa Al Kaidom. Nikakve pojedinosti nisu saopštene sem da su osumnjičeni poreklom iz Čečenije.

Ovo je, očigledno, nastavak opsežne, ranije započete akcije. Prošle sedmice u provinciji Bursa, na severozapadu zemlje, lišeno je slobode više od 20 lica, koja su takođe osumnjičena da imaju veze sa poznatom terorističkom grupom.

U jednom od najvećih procesa u Turskoj, koji je okončan u februaru, delioci pravde u Istanbulu su osudili na kazne zatvora 47 lica – sedam na doživotnu robiju. Pripadnici Al Kaide, koji su se obučavali u Avganistanu i Čečeniji, 2003. godine su izvršila nekoliko samoubilačkih napada na dve sinagoge, britanski konzulat i predstavništvo jedne engleske banke u Istanbulu, u kojima je poginulo 58, a ranjeno 640 lica.

"Mi znamo da će jednog dana ovaj režim pasti, da će biti uspostavljen šerijatski sistem. Pozivam sve vas u Alahovu religiju, u islam. Ja nisam teoretičar Al Kaide, ja sam ratnik", izjavio je na suđenju Harun Ilhan, Turčin, jedan od organizatora bombaških napada koji je osuđen na doživotni zatvor.

Turska policija je lišila slobode deset militantnih islamista uoči posete pape Benedikta XVI novembra prošle godine. Oni su otvoreno tražili od pape da ne dolazi u Tursku, pogotovo kada je citirajući jednog teologa izjavio da je "islam agresivna religija".

Najnovije oštre mere bezbednosti na samitu lidera crnomorskih zemalja potvrđuju ono u šta se ranije sumnjalo: kao sekularna zemlja Turska je na nišanu radikalnih islamista. Ankari se zamera to što ima bliske veze sa SAD i Izraelom, koje u Al Kaidi doživljavaju kao "smrtne neprijatelje islama". Tokom suđenja otkriveno je da je Bin Laden planirao – pre napada na sinagoge u Istanbulu da digne u vazduh vazduhoplovnu bazu Indžirlik, u jugoistočnoj Anadoliji, koju Amerikanci koriste za snabdevanje svojih trupa u Iraku i Avganistanu. Ali od toga se odustalo u poslednjem času zbog izuzetno jakih mera bezbednosti oko baze.

V. Lalić

[objavljeno: 26.06.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.