Izvor: Blic, 17.Sep.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sadam blizu atomske bombe

Sadam blizu atomske bombe

LONDON (Rojters) - Irački naučnik koji se već nekoliko godina nalazi u egzilu na Zapadu tvrdi da je zvanični Bagdad mnogo bliži mogućnosti da napravi atomsku bombu nego što se to misli. Dnevnik 'Tajms' prenosi izjavu doktora Hidira Hamze, jednog od najboljih iračkih zvaničnika koji je prebegao još 1994. godine, a koji tvrdi da je Irak sposoban da napravi kopije nemačke mašine za centrifugu i da uz pomoć njih obogaćuje uranijum, neophodan >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za proizvodnju nuklearne bombe.

Specijalne nemačke mašine za centrifugu su rastavili inspektori UN za kontrolu naoružanja pre nego što su napustili Irak pod pritikom vlasti 1998. Međutim, Hamza trdi da su irački naučnici naučili kako se one prave.

'Mašine su detaljno snimljene na video trake dok su još bile sastavljene, upravo da bi njihovo eventualno ponovno pravljenje bilo moguće. Kada su inspektori UN njih odneli mi smo već znali da ih napravimo. Verujem da danas u Iraku postoji njih više stotina napravljenih', rekao je Hamza. 'Tajms' navodi mišljenje neimenovanog eksperta koji tvrdi da je uz pomoć ove tehnologije potrebno četiri do sedam godina da se proizvede dovoljno nuklearnog materijala za atomsku bombu.

Program pravljenja nuklearnog oružja mogao je najranije da počne neposredno po odlasku inspektora UN iz Bagdada.

Međunarodni Institut za strateške studije je početkom ovog meseca objavio istraživanje da bi Irak mogao da dođe u posed nuklearne bombe za nekoliko meseci ukoliko iz inostranstva nabavi neophodan radioaktivni materijal. Hamza tvrdi da je Irak sposoban sam da pravi nuklearno oružje i da je Institut za strateške studije prevideo nekoliko važnih činjenica.

Amerika i Velika Britanije su započele kampanju u UN da se usvoji rezolucija kojom bi režimu Sadama Huseina bio dat vremenski rok da prihvati povratak inspektora za kontrolu oružja za masovno uništenje, dok bi u suprotnom započela vojna kampanja.

Zvaničnici iz Bagdada su do sada u više navrata energično demantovali da Irak poseduje ili pokušava da dođe u posed nuklearnog, hemijskog ili biološkog naoružanja. Bivši inspektor UN negira

VAŠINGTON - Rolf Ekeus, koji je 1991-1997. vodio specijalnu komisiju UN koja je bila zadužena za uništenje ilegalnog oružja iračkog predsednika Sadama Huseina, odbacio je sumnje američke administracije u uspešnost nove ovakve misije.

Visoki irački zvaničnik Husein Kamel Hasan, koji je prebegao u avgustu 1995, kazao je da je Irak sve vreme razvijao naoružanje. Ekeus je, međutim, rekao da je u to vreme ispitivao Hasana, koji se nalazio na čelu Sadamovog programa za naoružanje. Prema njegovim rečima, irački zvaničnik je znao veoma malo o tom programu. Ekeus je, takođe, rekao da Hasan nije rekao ništa više od onoga što je inspektorska misija već znala. Većina u SAD 'za rat'

Američki predsednik Džordž Buš je, sudeći po poslednjim ispitivanjima javnog mnenja, dobio podršku za eventualnu vojnu intervenciju protiv Iraka.

Dve trećine Amerikanaca podržava upotrebu sile protiv Iraka, pokazuju istraživanja koja su za vikend objavili nedeljnik 'Njuzvik' i televizija Ej-Bi-Si (ABC). Većina ispitanika takođe smatra da je važno da američki predsednik za eventualnu intervenciju dobije saglasnost Kongresa, formalnu podršku Ujedinjenih nacija i pomoć većine evropskih saveznika.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.