Sabor odlučio: Hrvatska izlazi iz arbitraže

Izvor: Press, 29.Jul.2015, 14:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sabor odlučio: Hrvatska izlazi iz arbitraže

Hrvatski sabor danas je jednoglasno podržao vladu da pokrene postupak za prestanak Sporazuma o arbitraži sa Slovenijom u graničnom sporu u Piranskom zalivu jer je, kako je zaključeno, Ljubljana bitno povredila njegove odredbe.
         Poslanički klubovi su se saglasili u oceni da je arbitražni postupak diskreditovan i kontaminiran, te da je narušeno poverenje u rad Arbitražnog suda, ali da >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << ekscesi poput tog ne mogu menjati prijateljstvo hrvatskog i slovenačkog naroda. "Postupak je kontaminiran i nema potrebe ulaziti u bilo kakav meritum, u bilo kakve detalje. Ono što se dogodilo i što je na kraju i priznato da se dogodilo je neodrživo i Hrvatska izlazi iz ugovora. Ali po relativno preciznim pravilima međunarodnog prava koje ćemo poštovati", rekao je u uvodnom obraćanju premijer Zoran Milanović. U vladinom obrazloženju na osnovu kojeg je tražena podrža parlamenta stoji da je Slovenija "teško povredila" odredbe međunarodnog ugovora i pravilo učestvovanja u arbitraži, te da Hrvatski smatra da Arbitražni sud ne može da ispuni svoje zadatke. Ističe se da javno objavljeni razgovori člana Arbitražnog suda kojeg je imenovala Slovenija i zastupnice Slovenije, za koje je potvrđeno da su verodostojni otkrivaju da su osnovna načela postupka, načela poštenja, zakonitosti, nezavisnosti i verodostojanosti, sistemski i teško prekršena, i to na štetu Hrvatske.  "Dogodila se takva greška u postupku nakon koje se postupak ne može nastaviti. Šta da radimo, moramo van“, rekao je Milanović u uvodnom obraćanju. Odluka Sabora došla je nakon što je u Arbitražnom sudu otkriveno da su slovenački sudija Jernej Sekolec i zvaničnica slovenačkog ministarstva spoljnih poslova Simona Drenik dogovarali iznošenje argumenata u lobiranju kod drugih sudija da Slovenija dobije dve trećine Pianskog zaliva. Prva potpredsednica vlade i ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić je rekla da nije problem samo u ponašanju slovenačkog sudije i slovenačke zastupnice, nego u materijalu na osnovu kojeg bi arbitraža trebalo da donese odluku. "U predmet je ubačen materijal koji onde ne sme da bude, a sada se više ne može znati šta je u predmet ušlo legalno, a šta naknadno“, zaključila je Pusićeva.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sabor odlučio: Hrvatska izlazi iz arbitraže

Izvor: NoviMagazin.rs, 29.Jul.2015

Hrvatski sabor danas je jednoglasno podržao vladu da pokrene postupak za prestanak Sporazuma o arbitraži sa Slovenijom u graničnom sporu u Piranskom zalivu jer je, kako je zaključeno, Ljubljana bitno povredila njegove odredbe...Poslanički klubovi su se saglasili u oceni da je arbitražni postupak...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Hrvatska pokrenula postupak za izlazak iz arbitraže o Piranskom zalivu

Izvor: Večernje novosti, 30.Jul.2015, 12:16

Vlada Hrvatske pokrenula je danas na sednici postupak za izlazak iz arbitražnog sporazuma sa Slovenijom koji se tiče Piranskog zaliva. Kako prenosi N1, prva tačka sednice bila je Prestanak sporazuma o arbitraži između Vlade Hrvatske i Slovenije. Hrvatska vlada će poslati diplomatsku notu Slovenci.Hrvatski...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.