SZO: Na vladama je odluka o evakuaciji svojih građana iz Vuhana

Izvor: RTS, 29.Jan.2020, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SZO: Na vladama je odluka o evakuaciji svojih građana iz Vuhana

Odbor za vanredne situacije Svetske zdravstvene organizacije sastaće se sutra po treći put kako bi procenio da li u ovom trenutku ima osnova za proglašenje vanredne situacije na međunarodnom nivou. Iz Svetske zdravstvene organizacije (SZO) poručuju da je na vladama odluka o tome hoće li evakuisati svoje državljane iz Vuhana, kineskog grada koji se nalazi u epicentru širenja koronavirusa.
U saopštenju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << se navodi da širenje novog koronavirus u Nemačkoj, Vijetnamu i Japanu predstavlja zabrinjavajući signal, prenosi Rojters.

"Odbor će konsultovati generalnog direktora da li epidemija predstavlja vanrednu zdravstvenu situaciju na međunarodnom nivou, kao i koje preporuke treba primeniti", navodi se u saopštenju Svetske zdravstvene organizacije.
Generalni direktor SZO-a Tedros Adanom Gebreisus je nakon razgovora sa kineskim predsednikom Si Đinpingom i visokim kineskim zvaničnicima o merama koje se sprovode u borbi protiv koronavirusa naveo da je ohrabren zalaganjem kineske strane. 
"Ohrabren sam i impresioniran detaljnim saznanjima kineskog predsednika Si Đinpinga o novom koronavirusu. Impresioniralo me je njegovo zalaganje da se što pre iznađe rešenje za sprečavanje daljeg širenja koronavirusa", naveo je Gebreisus na konferenciji za novinare u Ženevi, po povratku iz Kine.
Upitan o međunarodnom timu koji je pristao da kao pomoć bude poslat u Kinu, naveo je da će ga činiti osoblje SZO-a.
Tokom sastanka, razgovaralo se i o mogućim alternativama za evakuaciju stranaca ako postoje načini za njihov smeštaj i zaštitu njihovog zdravlja.
"Ako države žele da evakuišu svoje državljane iz Vuhana, stav Svetske zdravstvene organizacije je da o tome treba da odluče njihove vlade", naveo je portparol SZO-a Tarik Jašarević prenosi Rojters.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.