SVE IZGORELO, OSTALI SAMO ZIDOVI Veliki požar uništio srpsku crkvu u Njujorku

Izvor: Blic, 02.Maj.2016, 08:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SVE IZGORELO, OSTALI SAMO ZIDOVI Veliki požar uništio srpsku crkvu u Njujorku

Veliki požar zahvatio je danas srpsku pravoslavnu crkvu na Menhetnu u Njujorku, na dan kada pravoslavni vernici proslavljaju Uskrs.

U pitanju je saborna crkva "Svetog Save", a požar je izbio nešto pre 19 časova po lokalnom vremenu. Kako za "Blic" kaže otac Đokan Majstorović, starešina, crkva je gotovo skroz izgorela, a ostali su samo zidovi

- Požar je buknuo oko pola sedam večeras. Srećom, služba >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u crkvi, na kojoj je bilo oko 700 vernika je završena - rekao je on i dodao da sa svojom porodicom čeka kako bi mogao da uđe u stan u kome živi.

Oko 170 vatrogasaca gasilo je požar, a akcija gašenja trajala je i nekoliko sati nakon što je vatra buknula.

Firefighters working to contain massive fire at Serbian Orthodox Church on W. 25th in Manhattan pic.twitter.com/YJU7TkT665

Kako kaže otac Đokan, još uvek se ne zna šta je uzorokovalo požar, ali da smatra da nije u pitanju greška nekoga iz crkve.

- Stara je zgrada, stare su i instalacije, ali još čekamo zvaničan izveštaj o nesreći. Mi smo posle uskršnje službe otišli kućama i tvrdim da smo sve uradili kako treba - rekao je on dodavši da je već 18 godina u Njujorku.

Uzrok nesreće istražuju detektivi koji su na terenu.

U požaru nije bilo žrtava. U trenutku izbijanja požara jedan crkvenjak se nalazio u crkvi, pa se nagutao dima, ali je brzo otpremljen u bolnicu, potvrdio je otac Đokan.

Požar je brzo progutao crkvu, koja potiče iz 19. veka.

- iImamo američko osiguranje,a upitanju je i zgrada koje ja istorijski spomenik. Vernici će se okupljati u prostorijama nedaleko odavde dok ne vidimo šta i kako ćemo dalje - kaže otac Đokan.

"Uzroci požara nisu sumnjivi"

Portparol vatrogasne službe Frenk Gribon navodi da se čini da uzroci požara nisu sumnjivi.

On je dodao da će njegovo odeljenje istražiti uzroke, ali je upozorio i da bi velika šteta koju je pretrpela crkva mogla da zakomplikuje te napore.

"Šteta je tako velika da ne može da se nadje tačka gde je požar izbio. Krov je bio drveni i više ga nema", rekao je Gribon.

Fire in DT Manhattan. Apparently in a church w people trapped inside. Via @pzf photo @GGuiu pic.twitter.com/g1kNComI2A

Njujorška vatrogasna služba je saopštila da je prvu dojavu o požaru u crkvi Srpske pravoslavne crkve, koja se nalazi na Zapadnoj 25. ulici, izmedju Pete Avenije i Avenije Amerika, nešto pre 19 časova po lokalnom, odnosno jedan posle ponoći po srednjeevropskom vremenu, navodi "NJujork tajms".

Na društvenim mrežama pojavili su se snimci na kojima se vidi kako ogroman plamen guta crkvu Svetog Save, istorijsku građevinu između Brodveja i Američke avenije. Njujorška plicija proglasila je "mobilizaciju prvog nivoa" u tom delu grada.

More. pic.twitter.com/TKIZNN73ft

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SVE IZGORELO, OSTALI SAMO ZIDOVI Srpsku crkvu u Njujorku na Uskrs uništio veliki požar

Izvor: Blic, 02.Maj.2016

Veliki požar zahvatio je danas srpsku pravoslavnu crkvu na Menhetnu u Njujorku, na dan kada pravoslavni vernici proslavljaju Uskrs...U pitanju je saborna crkva "Svetog Save", a požar je izbio nešto pre 19 časova po lokalnom vremenu. Kako za "Blic" kaže otac Đokan Majstorović, starešina, crkva...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.