SAD se protive javnom sastanku SB UN o stanju u Izraelu; Gutereš i Putin pozvali na prekid sukoba

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Maj.2021, 20:41

SAD se protive javnom sastanku SB UN o stanju u Izraelu; Gutereš i Putin pozvali na prekid sukoba

SAD usprotivile su se zahtevu Kine, Norveške i Tunisa da se sutra održi javni, virtuelni sastanak Saveta bezbednosti Ujedinjenih na kojem bi se raspravljalo o pogoršanju nasilja između Izraela i palestinskih militanata, navode diplomatski izvori.

SAD, blizak saveznik Izraela, navele su diplomatske napore kao razlog za prigovor, rekavši da rasprava u SB UN neće biti produktivna, ali ostavile su otvorena vrata za mogući sastanak u utorak, rekli su diplomatski izvori, prenosi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Rojters.

Savet od 15 članova sastao se privatno ove nedelje dva puta povodom najgorih sukoba u regionu u poslednjih nekoliko godina, ali do sada nije mogao da izda javno saopštenje, jer SAD nisu verovale da će to biti od pomoći, rekle su diplomate.

Takve se izjave dogovaraju konsenzusom, a svih 15 članova saveta takođe mora da se složi na sastanku u skladu sa pravilima koja važe za virtuelne operacije tela tokom pandemije kovida 19, navodi Rojters.

Portparolka Bele kuće Džen Psaki izjavila je danas da Egipat, Tunis i druge zemlje u regionu mogu igrati kratkoročnu ulogu u deeskalaciji tekućeg sukoba između Izraela i Palestinaca.

Izrael je pokrenuo ofanzivu na militante u Gazi nakon što je Hamas ispalio rakete na Jerusalim i Tel Aviv u znak odmazde zbog sukoba izraelske policije sa Palestincima u blizini džamije al-Aksa u istočnom Jerusalimu.

Najmanje 67 ljudi ubijeno je u Gazi od ponedeljka kada je situacija eskalirala, objavilo je ministarstvo zdravlja u Pojasu Gaze, dok su izraelski zdravstveni zvaničnici rekli da je od ponedeljka u Izraelu ubijeno sedam ljudi.

Gutereš i Putin pozvali na prekid sukoba

Predsednik Rusije Vladimir Putin i generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvali su danas, tokom video-poziva, na prekid sukoba između Izraelaca i Palestinaca, saopštio je Kremlj.

"U svetlu eskalacije palestinsko-izreaelskog konflikta istaknuto je da je glavni cilj da se zaustavi nasilje sa obe strane i osigura bezbednost civilnog stanovništva", navodi se u saopštenju Kremlja, a prenosi Rojters.

Makron zabrinut zbog eskalacije nasilja između Izraela i Palestine

Francuski predsednik Emanuel Makron zabrinut je zbog eskalacije nasilja između Izraela i Palestinaca i poziva na "definitivno resetovanje" pregovora između dve strane, saopštilo je danas francusko predsedništvo.

Palestinski militanti ispalili su danas još raketa u komercijalni centar Izraela, navodi Rojters, dok je Izrael nastavio sa kaznenom bombaškom kampanjom u Gazi i nagomilavanjem tenkova i trupa na granici enklave.

Bajden pozvao na deeskalaciju nasilja na Bliskom istoku

Američki predsednik Džozef Bajden pozvao je danas na deeskalaciju nasilja na Bliskom istoku gde se sukob u Gazi intenzivirao, rekavši da želi značajno smanjenje raketnih napada.

Bajden je, obraćajući se novinarima u Beloj kući, rekao da očekuje još razgovora sa liderima u regionu, prenosi Rojters.

Peskov: Nema alternative diplomatskom rešenju sukoba

Strane u izraelsko-palestinskom sukobu moraju shvatiti da ne postoji druga alternativa osim njegovog rešavanja političkim i diplomatskim sredstvima, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Za sada je najvažnije obezbediti da strane u sukobu shvate da ne postoji alternativa političkim i diplomatskim sredstvima rešenja posle odluka i sporazuma UN", rekao je Peskov, preneo je Tas s.

Portparol Kremlja je naglasio da Rusija čini sve da reši izraelsko-palestinski sukob.

"Znate da razne zemlje ulažu napore, iskorišćavajući svoje veze kako bi podstakle strane da pokažu uzdržanost i okončaju aktivnosti koje vode ka brzom porastu civilnih žrtava", istakao je Peskov.

Rusija, takođe, ulaže napore u tom cilju i kontakti po tom pitanju su u toku, precizirao je on.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

HITAN SAZIV SAVETA BEZBEDNOSTI UN! U nedelju rasprava o Izraelu i Palestini - SAD pokušava da odloži sastanak

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Maj.2021, 08:18

Sukobi između Izraela i palestinskih militanata su ušli u peti dan, bez naznaka da bi moglo da dođe do smirenja situacije..Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija će javno raspravljati o pogoršanju nasilja između Izraela i palestinskih militanata u nedelju, saopštile su neimenovane diplomate pri...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.