SAD ponovo uvode smrtnu kaznu na federalnom nivou

Izvor: VOA, 25.Jul.2019, 18:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD ponovo uvode smrtnu kaznu na federalnom nivou

Američka vlada namerava da ponovo počne da primenjuje smrtnu kaznu na federalnom nivou posle pauze od 16 godina. U narednim mesecima se planira pogubljenje petorice zatvorenika osuđenih zbog ubistva, saopštio je Sekretarijat za pravosuđe.  Sekretar za pravosuđe Vilijem Bar naložio je federalnoj Upravi za zatvore da počne sa primenom protokola o smrtnoj kazni i zakaže pogubljenje petorice zatvorenika za decembar ove godine i januar 2020.  Smrtna kazna na federalnom nivou nije se primenjivala od 2003. kada je pogubljen ratni veteran Luis Džons koji je kidnapovao i ubio 19-godišnjeg vojnika. Prema podacima Sekretarijata za pravosuđe na izvršenje smrtne kazne čeka 65 zatvorenika.  "Kongres je odobrio izvršenje smrtne kazne kroz zakone usvojene u oba doma, koje je potom potpisao i predsednik. Za vreme administracija obe partije, Sekretarijat za pravosuđe je tražio da se smrtna kazna vrati za one koji su počinili najgora krivična dela poput ovih pet ubica", naveo je sekretar za pravosuđe Vilijem Bar u saopštenju.  Smrtna kazna u SAD na federalnom nivou prestala je da se primenjuje 1972. pošto je Vrhovni sud odlučio da je reč o "arbitrarnoj kazni". Ali, delimično je vraćena 1988. kada su odlukom federalne vlade pogubljena trojica zatvorenika. SAD su jedina zapadna zemlja u kojoj se i dalje primenjuje smrtna kazna, odnosno dozvoljena je u 29 saveznih država. U Evropi je potpuno ukinuta, a jedina zemlja koja je primenjuje je Belorusija.  

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ponovo uspostavljena smrtna kazna za federalne zatvorenike

Izvor: RTS, 25.Jul.2019

Ministarstvo pravde SAD zakazalo je pogubljenje pet zatvorenika,nakon što je državni tužilac Vilijam Bar objavio da je ponovo uspostavio smrtnu kaznu koju sprovodi federalna vlada. . "Kongres je odobrio smrtnu kaznu putem...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.