SAD optužuju: Kada se Kina pojavi i ponudi mito...

Izvor: B92, 26.Okt.2018, 21:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD optužuju: Kada se Kina pojavi i ponudi mito...

Vašington -- Američki državni sekretar Majk Pompeo optužio je Kinu da pokušava da poveća svoju moć i uticaj korumpiranjem lidera zemalja u razvoju.

Šef američke diplomatije je u intervjuu govorio o "kapacitetu Kine da koristi novac širom sveta".

"Kada se Kina pojavi i ponudi mito u zamenu za infrastrukturne projekte, to ima negativan uticaj po narod u toj zemlji", rekao je Pompeo, dodavši da će se SAD "u svakoj prilici" boriti protiv takvog sistema.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Uz sve jače trgovinske tenzije s Pekingom, SAD sve snažnije upozoravaju zemlje u rzavoju na kinesku ekonomsku ofanzivu.

Prema Pompeu, sklonost Kine da koristi novac za dobijanje uticaja u svetu je pojačana u poslednje dve ili tri godine.

Predsednik Kine Si Djinping je 2015. obećao 250 milijardi dolara direktnih investicija u Latinskoj Americi i na Karibima. Takođe je govorio i o udvostručavanju trgovinske razmene, preteći tako da zameni SAD kao prvog ekonomskog partnera tih zemalja.

Američko upozorenje o korupciji dešava se u kontekstu pogoršavanja američko-kineskih odnosa. Osim uvedenih carina, Vašington kritikuje Kinu i zbog pitanja verskih sloboda i izražava zabrinutost zbog kineskih vojnih aktivnosti u Južnom kineskom moru.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pompeo: Kina jača moć korumpiranjem lidera zemalja u razvoju

Izvor: N1 televizija, 26.Okt.2018

Američki državni sekretar Majk Pompeo optužio je Kinu da pokušava da poveća svoju moć i uticaj korumpiranjem lidera zemalja u razvoju...Šef američke diplomatije je u intervjuu govorio o "kapacitetu Kine da koristi novac širom sveta"..."Kada se Kina pojavi i ponudi mito u zamenu za infrastrukturne...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.