SAD nisu koristile respiratore koje ruske vlasti označavaju uzrokom požara u dve bolnice

Izvor: VOA, 14.Maj.2020, 19:04

SAD nisu koristile respiratore koje ruske vlasti označavaju uzrokom požara u dve bolnice

Američki zvaničnici objavili su da su respiratori koje je Rusija poslala kao pomoć Sjedinjenim Državama u lečenju pacijenata obolelih od Kovida 19 – identični onima za koje  ruske vlasti sumnjaju da su izazvali požar u tamošnjim bolnicama. Ruska agencija koja reguliše zdravstveni sektor u toj zemlji (Roszdravnadzor) saopštila je u sredu da je obustavila upotrebu uređaja koje proizvodi kompanija Uralsko inženjersko postrojenje u blizini Jekaterinburga. To preduzeće je od skoro povećalo proizvodnju da bi zadovoljilo državnu potražnju od 5.700 respiratora, objavio je Radio Slobodna Evropa na engleskom jeziku.  Kako ukazuju nadležni američke Federalne agencije za upravljanje u hitnim slučajevima (FEMA) - uređaji nikada nisu raspodeljeni američkim bolnicama. Umesto toga - vraćeni su federalnim vlastima. “To je učinjeno iz opreza”, izjavila je Žanet Montezi portparolka američke Federalne agencije za upravljanje u hitnim slučajevima (FEMA). “Uređaji su isporučeni državama Njujork i Njudžerzi, najteže pogođenim pandemijom, ali su primenjene mere uticale na smanjenje broja obolelih i nije bilo potrebe za njihovimkoriđćenjem”, rekla je Montezi. U međuvremenu, Roszdravnadzor otpočeo je provere kvaliteta i bezbednosti Aventa-M modela respiratora, koji je u širokoj primeni lečenja obolelih od koronavirusa, usled sumnji da su bili uzrok požara u dve bolnice - u Sankt Peterburgu i moskovskoj oblasti. U tim ustanovama od posledica požara preminulo je najmanje šest pacijenata. "Savezna služba kontrole zdravstvene zaštite obustavila je korišćenje uređaja Aventa-M čiji je proizvođač kompanija Uralsko inženjersko postrojenje”, saopštio je Roszdravnadzor. U saopštenju je navedeno da su respiratori upotrebljavani u bolnicama u kojima su se požari dogodili 9. i 12. maja. U Sjedinjene Države respiratori marke Avent-M stigli su ruskim vojnim avionom kojim je dopremljena sanitetska pomoć zbog globalne pandemije koronavirusa. Morgan Ortagus, portparolka Stejt departmenta, tada je izjavila da su pristigle zalihe kupljenje, ali nije precizirala plaćenu cenu. Nabavku medicinske opreme Ortagus je opisala kao gest koji je usledio nakon telefonskog razgovora predsednika SAD-a i Rusije Donalda Trampa i Vladimira Putina, 30. marta u trenutku u kome je u Njujorku koronavirus počeo da se širi.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

U Sjedinjenim Državama nisu korišćeni ruski respiratori

Izvor: VOA, 14.Maj.2020

Američki zvaničnici objavili su da su respiratori koje je Rusija poslala kao pomoć Sjedinjenim Državama u lečenju pacijenata obolelih od Kovida 19 – identični onima za koje su ruske vlasti objavile da su izazvale požar u tamošnjim bolnicama. Respiratori su u Sjedinjene Države stigli početkom...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.