Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Maj.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD "logično": Zabrana kasetnih bombi opasna po mirovne operacije

VAŠINGTON - Predložena zabrana kasetnih bombi ugrozila bi učešće jedinica SAD u zajedničkim mirovnim i humanitarnim operacijama širom sveta, rekao je večeras visoki zvanički SAD.

Predstavnici više od 100 država okupili su se u Dablinu s ciljem da postignu sporazum o zabrani upotrebe kasetnih bombi, premda SAD, Kina i Rusija, najznačajniji korisnici i proizvođači tog oružja, ne učestvuju na skupu.

Pomoćnik državnog sekretara SAD za političko-vojne poslove >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Stiven Mal ocenio je da kasetne bombe imaju "odtređenu vojnu korist" i naveo da bi predložena zabrana "kriminalizovala" zajedničke vojne operacije zemalja koje su potpisale zabranu i onih koje to nisu učinile. "Na primer, ako se konvencija usvoji u sadašnjem obliku, svaki vojni brod SAD tehnički ne bi mogao da bude uključen u mirovne operacije poput spasavanja nakon katastrofa ili humanitarne pomoći, kao što sada radimo nakon zemljotresa u Kini ili tajfuna u Burmi, da ne spominjem šta smo radili u juogoistočnoj Aziji nakon cunamija u decembru 2004. godine", rekao je Mal.

Kasetne bombe se otvaraju u vazduhu i raspršuju u stotinak bombica. Često se dešava da ne eksplodiraju, stvarajući time praktično aktivno minsko polje.

Generalni sekratar UN Ban Ki Mun rekao je ranije ove nedelje u Dablinu da bi upotreba, razvoj, proizvodnja, skladištene i transfer kasetnih bombi trebalo da budu zabranjeni.

Mal je rekao da je stav SAD da je nemoguće zabraniti kasetne bombe i da bi efikasnije rešenje bilo da se one tehnički unaprede.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.